U bent hier

Oeganda

Genoeg voedsel en een waardig inkomen voor 62.000 boerenfamilies op het Oegandese platteland. Dat is waar Broederlijk Delen met 11 lokale partnerorganisaties naar streeft. We zetten in op duurzame landbouw en een sterke lokale economie.

In 2018 was Oeganda ons campagneland.

Help honger de wereld uit!

De uitdagingen

De economische groei van Oeganda is spectaculair. Maar het zijn vooral de rijken die ervan profiteren. Nog steeds leeft een kwart van de bevolking in extreme armoede. Op het platteland kampen boeren met uitgeputte gronden. De klimaatverandering versterkt dit proces.

In Oeganda is landbouw een belangrijk wapen in de strijd tegen honger en armoede. Maar aan landbouw doen wordt steeds moeilijker.

De impact van twintig jaar oorlog en gewapende conflicten is enorm groot. Veel landbouwkennis is verloren gegaan.

Door de schaarsheid van landbouwgrond, weinig landbouwinvesteringen en de klimaatverandering, wilt niemand nog boeren. Zelfs niet in de 'parel van Afrika'.

Wat doet Broederlijk Delen?

We zetten in op ecologische landbouw en de verkoop van de oogst op de lokale markten. We stimuleren boeren ook om hun stem te laten horen en van de overheid de ondersteuning te eisen waar ze recht op hebben.

oeganda, dorp

Broederlijk Delen zet in op 4 sterke pijlers tegen honger in Oeganda. Lees ze hier!

Radiostudio van KRC

Om de rurale bevolking op weg te helpen deelt een radioprogramma in Oeganda kennis over groente-en gewassenteelt en de manier waarop ze dit het best aanpakken.

campagne, Oeganda, honger, Grace

Met de ondersteuning van COSIL en Broederlijk Delen kon Grace en haar gezin hun dromen waarmaken: er is geen honger meer en het gezin heeft opnieuw een toekomst.

Nieuws en persberichten

Onze partner KRC informeert boeren in afgelegen gebieden via radio, sms, telefoon en online kanalen hoe ze zichzelf en hun families kunnen beschermen tegen corona.

Methodius Balyesiima, manager van onze Oegandese partnerorganisatie SEMCU, kwam op bezoek om bij te leren over de productie van chocolade.

Op 13 februari openden we een pop-uprestaurant op het Sint Katelijneplein in Brussel. Daarmee lanceerden we onze nieuwe vastencampagne: ‘Help honger de wereld uit!'

Contactpersoon

Marleen Willemsen
Marleen Willemsen
Programmaverantwoordelijke Oeganda
marleen.willemsen [at] broederlijkdelen.be
Guido Kleene
Lokaal Vertegenwoordiger Oeganda
guido.kleene [at] broederlijkdelen.be

Met de steun van 

Broederlijk Delen ontving een subsidie van 20.000 euro in 2019 van de provincie Vlaams-Brabant voor het project omtrent de versterking van de voedselzekerheid in Rwenzori, Oeganda.