U bent hier

Haïti

Een betere toekomst op het Haïtiaanse platteland. Dat is waar Broederlijk Delen met 10 lokale partnerorganisaties naar streeft. We zetten in op duurzame landbouw, milieubeheer en mensenrechten. We willen dat boeren genoeg te eten hebben en hun eigen toekomstplannen kunnen waarmaken.

De uitdagingen

Haïti is het armste land op het Amerikaanse continent. Het land verkeert in politieke crisis en de overheid slaagt er niet in om in de basisbehoeften van de bevolking te voorzien. Door de liberalisering van de markt in de jaren 80 werden lokale producten verdrongen door geïmporteerd voedsel. Schommelende voedselprijzen maken de Haïtiaanse bevolking daardoor erg kwetsbaar.

De aardbeving die Haïti in 2010 trof, duwde de bevolking die al aan het vechten was om te overleven, nog verder de miserie in. Noodhulp kwam in de plaats van structureel werk.

1/3 van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Hoewel de regering een ambitieus plan lanceerde, krijgen kleine boeren nauwelijks overheidssteun. Klimaatgrillen en industrieën bedreigen de oogsten.

Op 12 januari 2010 veroorzaakte een krachtige aardbeving een enorme ravage. 5 jaar later is er heel wat veranderd.

Wat doet Broederlijk Delen?

Samen met Broederlijk Delen bouwen gezinnen op het Haïtiaanse platteland aan een beter leven. De partnerorganisatis begeleiden boerenfamilies om hun grond duurzaam te bewerken en de kwaliteit van hun voedselproductie te verbeteren. Met intensief lobbywerk dwingen mensenrechtenorganisaties de overheid dan weer om met een beter beleid de basisrechten van de Haïtiaanse bevolking te garanderen.

In oktober 2014 boog het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties zich in Genève over de situatie van de mensenrechten in Haïti.

Port-au-Prince na de aardbeving

Op 12 januari 2010 wordt Haïti door een zware aardbeving getroffen. Op dat moment ondersteunt Broederlijk Delen, dat sinds 1984 actief is in Haïti, er 17 partnerorganisaties.

Vlaamse en Haïtiaanse chiro

Doordat veel jongeren in Haïti hun ouders verloren, zijn de jeugdverenigingen hun familie geworden. De jeugdverenigingen zijn een voedingsbodem voor hoop voor het land.

Nieuws en persberichten

07 december 2018 - Inspraak en vrede - Gender - Haiti

Haïti heeft een bijzonder slechte reputatie als het over geweld tegen vrouwen gaat. Broederlijk Delen zet samen met zijn partnerorganisaties actief in op de strijd tegen dit maatschappelijk probleem.

11 december 2017 - Recht op voedsel - Haiti

Organisaties uit de Haïtiaanse civiele samenleving pleiten voor ondersteuning van familiale landbouw om honger en armoede het hoofd te bieden.

Landbouw in Haïti
20 september 2017 - Inspraak en vrede - Haiti

Het nationaal budget dat het Haïtiaanse parlement goedkeurde, wekt woede op bij de Haïtianen. Via straatprotesten wil het volk de regering ertoe dwingen een sociaal rechtvaardiger voorstel te doen.

Contactpersoon

Patricia Verbauwhede
Patricia Verbauwhede
Programmawerking Guatemala, Haïti en Nicaragua
patricia.verbauwhede [at] broederlijkdelen.be

   

Vijf jaar na de verwoestende aardbeving zetten zetten 1182 boerenfamilies in het Noord-Oosten van Haïti in op duurzame voedselproductie in hun strijd tegen armoede en honger. Broederlijk delen en onze partnerorganisaties SKDK, SFW en IRATAM ontvangen voor dit project een bedrag van 32.784 euro van de Nationale Loterij.