U bent hier

Guatemala

Een waardig leven en een gezond leefmilieu voor de boeren en inheemse bevolking op het Guatemalteekse platteland. Dat is waar Broederlijk Delen met 10 lokale partnerorganisaties naar streeft. Samen komen we op voor de rechten van de lokale bevolking en ondersteunen we hun eigen plannen.

De uitdagingen

Guatemala worstelt met de nasleep van een lange en gewelddadige oorlog. Het gewapend conflict was een reactie op de extreme ongelijkheid en discriminatie in de Guatemalteekse samenleving. Vandaag zorgen de komst van mijnbouw en andere megaprojecten op inheems grondgebied voor een nieuwe bron van conflicten.

Hoewel Guatemala de belangrijkste economische speler van Centraal-Amerika is, leeft de helft van het land in armoede. De inheemse bevolking wordt het sterkst getroffen door armoede en uitsluiting.

Aan landbouw doen in Guatemala is niet eenvoudig. 1/3 van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Er is een gebrek aan vruchtbare grond en overheidssteun, en klimaatgrillen bedreigen de oogst.

De overheid zet sterk in op mijnbouw, grootschalige landbouw en olieontginning. Hoewel de inheemse bevolking zich verzet, gaan de projecten onverminderd door.

Wat doet Broederlijk Delen?

Broederlijk Delen steunt gemeenschappen in hun strijd tegen ondervoeding. Wij helpen boeren grond te verwerven zodat ze hun eigen voedsel kunnen produceren en een inkomen kunnen genereren uit de verkoop van hun landbouwproducten op de lokale markten.

Vrouwen in plantenkwekerij in Guatemala

Chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen verstoren ecosystemen in Guatemala. Partnerorganisaties proberen het tij te keren en zetten in op agro-ecologie.

Workshop met SERJUS in Guatemala

De politieke vormingsschool van SERJUS in Guatemala brengt mannen en vrouwen van inheemse en boerenorganisaties samen.

Mars voor water in Guatemala

Guatemala is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Toch hebben meer dan 3,7 miljoen mensen geen toegang tot gezond water.

Nieuws en persberichten

Slachtoffers van recent geweld aan Mexicaans-Amerikaanse grens afkomstig uit het werkgebied van onze partner AMMID.

Guatemalteken kwamen massaal op straat om het ontslag van president Alejandro Giammattei en zijn regering te eisen.

Contactpersoon

Patricia Verbauwhede
Patricia Verbauwhede
Programmaverantwoordelijke Guatemala, Bolivia en Nicaragua
patricia.verbauwhede [at] broederlijkdelen.be
Karin Swagemakers
Lokaal Vertegenwoordiger Guatemala
karin.swagemakers [at] broederlijkdelen.be