U bent hier

Verhalen uit Congo

Jeroen Marckelbach brengt boeiende analyses, bedenkingen, anekdotes en persoonlijke verhalen uit zijn hoekje in Oost-Kasaï.

Jeroen Marckelbach

Jeroen Marckelbach fietste in 2008 van Matongé-Brussel naar het origineel Kinshasa. Sindsdien liet Congo hem niet meer los. Van 2009 tot 2018 was hij coördinator van het Vlaams/Afrikaans Huis Kuumba. Vandaag werkt hij als vrijwilliger voor Broederlijk Delen, met als standplaats Mbuji Mayi, hoofdstad van de ruwe diamant en bolwerk van de oppositie.

In delirium van hoop

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Een massa mensen verschijnt in het straatbeeld, zingend en zwaaiend met affiches van hun favoriete kandidaat. Wie het zich kan permitteren neemt een orkestje of een pick-up met schallende luidsprekers mee. Soms zijn er hardhandige confrontaties tussen de verschillende strekkingen. Op nationaal niveau ontspoort de campagne nog meer. Er werd brandgesticht in een opslagplaats van stemcomputers in Kinshasa. Tien procent zou vernietigd zijn. Vreemd dat dit cruciaal materiaal niet beter beveiligd wordt. Bovendien ligt de opslagplaats vlak naast een militair kamp. Hoe kon dit dan gebeuren?

Twee heksjes aan de kant

Mama Annie en mama Justine verkopen brood, beignets, een soort cacao op basis van pindanoten en smakelijke omeletten met ajuin en tomaat. Een fijn begin van de dag, aan hun tafeltje onder de parasol is het goed toeven. Maar na enkele dagen word ik hier steeds meer over aangesproken. "Jerôme, naar ’t schijnt eet jij op straat? Niet doen – ce n’est pas bon, c’est dangereux!" Misschien heeft het met status te maken, denk ik bij mezelf. Dat speelt zeker mee, maar waar ze zich echt zorgen over maken is sorcellerie – hekserij. Ik doe een tegenwerping. "Als je een land echt wil leren kennen, moet je niet enkel met hogere kaders spreken, maar echt met iedereen – bovendien werkt heel die hekserij enkel bij mensen die erin geloven." Maar de ongerustheid blijft. Ik laat het niet aan mijn hart komen, het heeft toch maar weer gesmaakt vanochtend, onder de abracadabraparasol.