U bent hier

Burundi

Broederlijk Delen legt, samen met lokale organisaties, de focus op genoeg voedsel, een waardig inkomen en een sterk sociaal netwerk. Daarnaast dringen we bij de Belgische politici aan op een beleid dat inspraak en vrede in Burundi ondersteunt. Zo werken we aan vrede vanuit de basis.

De uitdagingen

Burundi herstelt nog steeds van een jarenlange burgeroorlog. Na de oorlog stond Burundi voor grote uitdagingen: de landbouwsector onder handen nemen, noodzakelijk om de bevolking te voeden. En omgaan met spanningen, trauma’s en conflicten die de gemeenschappen verscheurden.

90% van de Burundese bevolking werkt in de landbouw en koffieteelt. Het is moeilijk overleven: de bevolkingsdruk is hoog, gronden raken uitgeput en er is nauwelijks steun van de overheid.

De burgeroorlog heeft het sociaal netwerk in gemeenschappen erg aangetast. Wantrouwen nestelde zich in de samenleving.

Na de verkiezingen van 2015 in Burundi vrezen vele Burundezen voor een herhaling van de geschiedenis: 10 jaar na de burgeroorlog hangt een nieuw gewapend conflict in de lucht.

Wat doet Broederlijk Delen?

Een betere toekomst voor 17.000 boeren op het platteland in Burundi. Dat is waar Broederlijk Delen en lokale organisaties samen naar streven. 

Wij ondersteunen een veertigtal coöperaties die die boeren vereningen. Zij kiezen voor duurzame landbouw, want dat levert genoeg eten, een waardig inkomen én een gezond leefmilieu op. Winsten worden geïnvesteerd in sociale projecten. Want verzoening en vreedzaam samenleven komen voorop om het platteland in Burundi weer leefbaar te maken.
 

Boerengroep Burundi

Haguruka begeleidt boeren die hun eigen prioriteiten bepalen en zelf projecten opzetten.

In Burundi woedde jarenlang een burgeroorlog. Die heeft sporen nagelaten: de bevolking is verdeeld. Een belangrijke stap om te komen tot verzoening is het versterken van het sociaal weefsel.

Burundese koffieboeren organiseren zich in coöperatieven en gaan op zoek naar middelen om zelf koffie te produceren en exporteren. Met resultaat.

Nieuws en persberichten

De pandemie lijkt onder controle. De vrije en kritische pers, die vooral vanuit het buitenland opereert, waarschuwt voor een doofpotoperatie.

Op donderdag 17 mei stemt de bevolking van Burundi over een grondwetswijziging. Wat brengt de toekomst?

Sinds 2015 wankelt de vrede in Burundi. Een poging tot een staatsgreep kende harde repressie als gevolg. Onze medewerkster Nadia Nsayi ging kijken hoe het land het twee jaar na de crisis stelt.

Contactpersoon

Toon Vrelust
Toon Vrelust
Programmaverantwoordelijke Burundi en Rwanda
toon.vrelust [at] broederlijkdelen.be
Paul Bottelberge
Lokaal Vertegenwoordiger Rwanda en Burundi
paul.bottelberge [at] broederlijkdelen.be

Met de steun van

In 2016 kreeg Broederlijk Delen een bedrag van 20.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant voor de terreinactiviteiten van onze partnerorganisaties in Burundi.