Hippe kool: Veggie koolwraps met cashew-basilicum dressing

Recept/bereiding van Joren Maes

Benodigdheden

  • 8 grote witte koolbladeren
  • 300 g tofoe
  • 2 wortelen, geraspt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 lente-ui
  • look, 2 teentjes
  • 2 tl pindakaas
  • 45 g cashewnoten, ongebrand 
  • 15 g basilicum
  • 2 tl citroensap
  • 6 l water
  • 3 el olie
  • 1 groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout
 

Werkwijze

Plaats een met water gevulde kookpot op een hoog vuur en voeg er het bouillonblokje aan toe. Wanneer het water kookt, voeg je er de koolbladeren aan toe. Kook deze in een tiental minuten gaar.
 
Verwarm ondertussen 1 el olie op middelhoog vuur. Fruit er de rode ui in aan en pers er vervolgens de teentjes look bij. Snij de tofoe in blokjes en voeg ook deze toe, samen met de wortelen, fijngesneden lente-ui en pindakaas. Laat een paar minuten bakken en kruid af met peper en zout.
 
Haal de koolbladeren uit de bouillon. (De bouillon kan je gebruiken als basis voor een kolensoep. Zo gebruik je meteen de rest van de kool op.) Om de bladeren goed op te kunnen rollen, is het aangeraden om de nerven bij te snijden. Doe dit door je mes evenwijdig met het kolenblad te plaatsen en de nerven te trimmen zodat de uitstekende delen verwijderd worden.
 
Plaats een soeplepel van de vulling in het midden van het blad en vouw deze op zoals je met een gewone tortilla zou doen. Gebruik eventueel een tandenstoker om alles op zijn plaats te houden. Verwarm vervolgens opnieuw 1 el olie in een pan en bak beide kanten van de wrap krokant aan.
 
Terwijl de wraps bakken, mix je de cashewnoten, basilicum, resterende olie, water en citroensap tot een vinaigrette. Kruid af met peper en zout.
 
Plaats de wraps op een bord en lepel er wat saus over.
 
 
Waarom vind je het belangrijk om op een duurzame manier aan de slag te gaan in de keuken?
Gezien ik een foodblog run, vind ik het belangrijk om duurzaamheid in acht te nemen. Zo heb ik binnenshuis een eigen 'kruidentuintje', probeer ik zo vaak mogelijk om verpakkingen links te laten liggen en geef ik af en toe wat recepten met restjes mee aan mijn lezers. Op die manier hoop ik bij te dragen tot de gewaarwording van enkele problematieken zonder dit op dergelijke manier te hoeven verwoorden. Ik kan echter nog groeien in mijn duurzaam koken en daar ben ik me ook erg van bewust.
 
Als student is het echter wat moeilijker om steeds te kiezen voor lokaal geteelde of geproduceerde producten als andere opties enkele euro's goedkoper zijn. Dat sommige producten die ik gebruik ook niet steeds even duurzaam zijn (exotische noten, kokosmelk etc. ) weet ik, maar het is een "noodzakelijk kwaad" om een lekker recept af te leveren. Ik probeer dit echter te compenseren door vaak veggie of zelfs volledig vegan recepten op te stellen zodat alles een b eetje in balans blijft.