Het verhaal van Grace

“Ons gezin at maar één keer per dag. De kinderen gingen vaak met honger naar bed. Ik had niet genoeg geld om ze naar school te sturen.” Tot Grace Ninseka (41) in april 2015 in contact kwam met COSIL, een lokale organisatie in Oeganda waarmee Broederlijk Delen samenwerkt...

Grace wist niet hoe te dromen

Grace leeft met haar man en 7 zonen in een lemen huis op een klein lapje grond. Een diploma heeft ze niet, ze kon slechts studeren tot haar tweede leerjaar. COSIL (Community Sustainable Initiatives Link) identificeerde het gezin van Grace toen als very poor household of heel arm gezin. 

“In die tijd bezat ons gezin amper iets: we hadden ieder slechts één kledingstuk. We hadden kookpotten, maar niet genoeg borden of bekers. Niemand kon op een matras slapen. In het regenseizoen kenden we vaak korte nachten. Ons strooien dak was niet bestand tegen de hevige regens”, vertelt Grace met enige schroom.

Oeganda, campagne, honger, Grace, COSIL

 

Grace en haar man werkten dagelijks lange uren op het land van iemand anders voor een hongerloon: 40 eurocent voor een halve dag. “We verdienden vaak te weinig om bananen of maniok te kunnen kopen.” Daarbovenop dronk haar man zijn zorgen weg. Een deel van de inkomsten uit zijn job als metselaar vloeide zomaar weg. En dat woog op het gezin.

Grace en haar gezin geraakten steeds meer geïsoleerd. Haar ouders waren al overleden en familie of vrienden woonden niet in de buurt. Ze werd volledig in beslag genomen door het harde werk en haar huishouden. 

Voor de ontmoeting met COSIL had ik geen dromen, omdat ik niet wist hoe te dromen. Ik had toen niet het leven dat ik voor mezelf en m’n gezin wenste, maar ik zag geen uitweg.

Hoe een tekening het leven van Grace veranderde

Het contact met COSIL zorgde voor een keerpunt in het leven van Grace. COSIL ging in gesprek met Grace en haar man. Onder begeleiding tekende Grace haar gezinssituatie. Samen kregen ze op die manier zicht op hoe de situatie kon verbeteren. Tenslotte tekende ze zelf haar toekomstplan. 

“De tekening hielp me om stap voor stap activiteiten te plannen die geld opbrengen. Ik tekende ook dat ik met het geld meer keukengerei zou kopen, enkele dieren, golfplaten voor het dak en matrassen voor de kinderen.”

Grace kreeg zicht op de belangrijkste uitdagingen voor haar gezin. Ze zag ook terug mogelijkheden om uit de armoede te geraken. De bescheiden vrouw kreeg hoop en durfde dromen van een eigen onderneming.

Grace, Oeganda, campagne, honger, COSIL, tekening

 

Door de tekening zag ook haar man de voordelen van een winstgevende business voor Grace. De winst uit haar handeltje zorgt voor extra inkomsten die in de eerste plaats de kinderen ten goede komen.

Grace beslist zelf waaraan ze haar verdiende centjes uitgeeft. Een doorbraak, omdat de verkoop van gewassen en het beheren van het gezinsbudget traditioneel meer tot de taken van de man behoren.

Maniok brengt brood op de plank

Met een startkapitaal van 53 euro, gefinancierd door COSIL en Broederlijk Delen, kon Grace een kleine onderneming starten.

“In mijn dorp wordt door de boeren veel maniok verbouwd. Ik koop bij een boer een deel van de oogst op. Ik verwerk de maniok tot meel. Dat is één week zwaar werk. De zakken meel verkoop ik daarna door aan winkels met winst.”

Oeganda, Grace, campagne, honger, COSIL, maniol

 

Grace verkoopt niet alleen maniokmeel. Ook vandaag nog werkt ze regelmatig tegen betaling op het veld van andere boeren. Het geld dat ze verdient is echter onvoldoende om haar onderneming uit te breiden.

Een lening bij een gewone bank is voor vele Oegandese boerenfamilies onhaalbaar door de hoge rente. Daarom sloot Grace zich, op aanraden van COSIL, aan bij een lokale spaar- en kredietgroep.

Iedere groep wordt gevormd door een dertigtal boeren. Elk lid legt wekelijks een vast bedrag in een metalen kist met drie sloten. Om misbruik te voorkomen kan de kist met het gespaarde groepsgeld pas geopend worden als de drie leden met een sleutel aanwezig zijn.

Oeganda, campagne, Grace, COSIL, honger, spaarkas, krediet

 

De nieuwe droom van Grace

Het leven van Grace en haar gezin is de afgelopen twee jaar veel verbeterd en dat zie je: nu is er geen honger meer. Het gezin eet twee keer per dag. Er staan zelfs zelfgekweekte groenten op het menu.

Voor de energieke Grace stopt dit verhaal echter niet. Ze kreeg beter grip op haar leven en daar hoort een nieuwe droom bij: “Ik wil volgend jaar extra geld verdienen met het kweken van kippen.”

Door de begeleiding van COSIL staat Grace er niet meer alleen voor. Iedereen van het gezin steunt haar en geniet van haar succesvolle onderneming. Grace is een voorbeeld voor vele vrouwen die vastzitten in armoede.

 

Voorkom honger in Oeganda

Steun de Oegandese boeren in hun strijd voor voldoende voedsel. Stort jouw bijdrage vandaag nog op BE12 0000 0000 9292.