Getuige Yacouba op doortocht in België

Acht gasten uit Burkina Faso, die in hun eigen land actief zijn als ontwikkelingswerker, brachten tijdens onze campagne een bezoek aan Mechelen. Één van hen is Yacouba.

campagne, Burkina Faso, getuigeYacouba Bologo (26) is geboren in Burkina Faso, maar groeide op in Ivoorkust en keerde later terug naar zijn geboorteland. Ondanks zijn islamitische opvoeding, werd hij christen. Niet zo uitzonderlijk volgens hem, want in Burkina Faso leven beide geloofsgroepen vredevol samen.

Yacouba is socioloog en werkt bij AMR, een lokale ontwikkelingsorganisatie. “Ik voel mezelf niet echt geroepen om de aarde te bewerken. Ik wil families en boeren op het Burkinese platteland begeleiden”, getuigt hij. 

Zijn werk steunt op 3 peilers: sociaal welzijn, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor man en vrouw. Boeren en vrouwen moeten hun rechten kunnen opeisen, vindt Yacouba. Alleen zo kan overleg groeien tussen de politiek en de gemeenschap.


“Daar boven, op die mooie toren van ons, verbroederden we”

Jan Smets, vrijwilliger bij de Colomaparochie van Mechelen, nam Yacouba op sleeptouw. In Brussel maakte de Burkinees kennis met ons parlementair systeem. “Hij was te gast bij oud-politica Magda Aelvoet (Agalev – Groen) die hem het ingewikkelde systeem van onze parlementen uitlegde”, zegt Jan Smets.

Nadien ging het richting Mechelen voor een bezoek aan De Keeting, een vereniging waar de armere bevolking het woord neemt. Ook een passage in het wijkgezondheidscentrum, het sociaal restaurant en jeugdhuis ROJM mocht niet ontbreken.

Tijdens een bezoek aan de Thomas Moore Hogeschool ging Yacouba met de studenten van de lerarenopleiding in dialoog over burgerzin. “In Burkina promoot ik de Clubs des Jeunes Leaders, om de burgerzin bij jongeren uit de middelbare school te activeren”, vertelde Yacouba. “De tieners nemen deel aan infosessies, worden geprikkeld om te debatteren en aangezet om leeftijdsgenoten te sensibiliseren”.

campagne, Burkina Faso, getuige, MechelenAfsluiten deed Yacouba uiteraard met een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal. “Mechelen bezoeken zonder de beklimming van hét waarmerk van onze stad: dat kan eigenlijk niet”, zegt Jan Smets. “Daar boven, op die mooie toren van ons, verbroederden we.” Yacouba was onder de indruk van het imposante monument en de beiaarden.

€ 21 000 van Mechelen voor Burkina

In het Mechelse stadhuis vertelde onze gast over zijn werk bij AMR. Ook Schepen De Bie is ervan overtuigd dat sensibilisatie in het westen een invloed heeft op het zuiden. Stad Mechelen overhandigde Yacouba een cheque van 21 200 euro in het kader van de campagne Mechelen Mondiaal

“Ontmoetingen als deze geven het leven kleur. Over de grenzen worden banden gesmeed. We leven op dezelfde wereldbol, delen dezelfde dromen en wensen. Solidariteit mag geen loos begrip zijn. Tot iedereen mee is.” – Jan Smets

campagne, Burkina Faso, getuige, Mechelen

 

Een uitgebreid verslag van Yacouba's bezoek aan Mechelen kan je hier lezen.