Het verhaal van Matthias

Matthias (26) beoefent een manier van landbouw die hem en zijn familie hoop voor de toekomst geeft.

De boerderij van Matthias is al vier generaties eigendom van de familie Van Buggenhout in Londerzeel. Matthias gaf zijn job op om mee te draaien in het bedrijf van zijn vader, Jan Van Buggenhout. Samen beslisten ze acht jaar geleden om hun varkenskwekerij stop te zetten.

Meer en groter

Jan ging met respect om met zijn dieren. Hij voederde de varkens eigen gekweekte maïs. Zo kregen ook de mensen smaakvol en kwaliteitsvol vlees op hun bord. Om goedkoper te kunnen produceren, voelden ook Jan en Matthias de druk van buitenaf om aan schaalvergroting te doen. Voor een ‘kleine’ boer zoals de familie Van Buggenhout was dit niet rendabel.

Bovendien wilden ze niet meedoen aan de wedloop van steeds meer en groter, zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren en de natuur. Ook zij verdienden als boer een eerlijke prijs voor hun werk. Matthias: “Alles was zo geïndustrialiseerd geworden. Dat zag ik niet meer zitten. We moesten altijd maar meer produceren met minder. Daardoor boet je in op de kwaliteit en smaak van het vlees. Er is één gouden regel: je kan niet dezelfde kwaliteit leveren met minder kosten.”

Overstap naar groenten

Daarom beslisten Jan en Matthias hun varkenskwekerij stop te zetten. Ze stapten over op de kweek van verschillende soorten aardappelen en groenten. Ze verkopen sinds kort ook kippen en eieren. Zes jaar geleden besliste de familie om stap voor stap meer aan thuisverkoop te doen.

Boer Matthias

Nu, met de opstart van hun hoevewinkel, Seizoenssmaak Londerzeel, wil de familie Van Buggenhout hun verse groenten rechtstreeks aan de man brengen. Zo krijgen ze een eerlijke prijs voor hun harde werk op het veld. De hoevewinkel bevordert ook het contact tussen Matthias en zijn klanten. Het systeem van de korte keten biedt nog andere voordelen: omdat de groenten en fruit lokaal verkocht worden, is er geen extra CO2-uitstoot door transport. De klanten krijgen verse producten op hun bord, recht van het veld.

Andere keuzes

Matthias en zijn vader hebben nog andere keuzes gemaakt. Ze bebouwen kleinere oppervlaktes met een grotere diversiteit aan groenten. Op termijn willen ze de omschakeling maken naar een volledig biologische landbouw. Vader en zoon hopen op een grotere zelfstandigheid, omdat ze zo minder afhankelijk zullen zijn van de aankoop van dure kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Deze manier van leven draagt ook bij tot een betere samenwerking met de natuur. Matthias: “Om onze producten aan de veiling te verkopen, moesten we ze besproeien met chemische middelen zodat de insectenschade minder of niet zichtbaar zou zijn. We werden verplicht de producten te behandelen zodat ze er mooier uit zouden zien.”

Boerenforum

Matthias heeft gelijkgezinde boeren gevonden bij het Boerenforum, een organisatie die de toekomst van de ‘kleine boer’ wil verdedigen. Dus ook de toekomst van boeren zonder grond of boeren die nog moeilijk aan grond geraken.

Matthias: “Zij gaven mij hoop en een toekomstbeeld. Zij komen op voor een andere manier van leven. Ze willen een voedselveilige maatschappij mogelijk maken, ook voor de toekomstige generaties.”

Bij het Boerenforum voelt Matthias niet de druk om te groeien, zich te gaan specialiseren of te gaan commercialiseren. Hij voelt een zekere betrokkenheid, ook met andere boeren: “We zijn in zekere zin concurrenten, maar we moeten er ook zijn voor elkaar. Alleen samen kunnen we voorkomen dat we ons eigen kapitaal, onze natuur en het milieu, gaan opsouperen.”

Lees hier hoe jij kunt bijdragen aan een ecologisch landbouwmodel dat kleine boeren overal ter wereld loon naar werken geeft.

Ook in Burkina

Amssétou doet in Burkina aan landbouw met respect voor zichzelf en voor de natuur. Net als Matthias in Vlaanderen. Beiden komen ze op voor een meer rechtvaardig landbouwbeleid waarin ze hun onafhankelijkheid kunnen bewaren.

Amssétou werkt in Bourzanga voor ADIF, een lokale vrouwenorganisatie die kan rekenen op steun van Broederlijk Delen. Zij inspireert vrouwen om op te komen voor hun rechten, zoals het recht op eigen landbouwgrond. Amssétou wil een waardig leven kunnen uitbouwen voor zichzelf en haar familie,  zodat ze de vrijheid heeft om haar eigen keuzes te maken.