Het verhaal van Greet

Ook Greet van ’t Legumenhofke in Leuven kiest voor biologische landbouw. 

We spraken met Greet, initiatiefneemster van ‘t Legumenhofke. Dit is een moestuin op een oppervlakte van ongeveer 1 hectare in Leuven. Greet verbouwt er 40 soorten bekende en minder bekende groenten: boontjes, wortelen, sla, tomaten, daikon, pompoenen, broccoli, bloemkool, komkommer, pastinaak, rode biet, courgette, aardpeer ... De nadruk ligt op seizoensgebonden biologische groenteteelt.

’t Legumenhofke is één van de meer dan 60 CSA-boerderijen in België. Wat wordt er bedoeld met CSA? 

"CSA is een afkorting voor Community Supported Agriculture. De gemeenschap ondersteunt de boer en zijn boerderij. Als deelnemer kies je voor ecologische landbouw, die de gezondheid van mens en milieu voor deze en toekomstige generaties veilig wil stellen."

Boerin Greet

"Daarnaast betaal je niet zozeer voor landbouwproducten, maar draag je bij in de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer. Je betaalt je aandeel in de oogst voorafgaand aan het seizoen en deelt zo het landbouwrisico van de boer. In ruil hiervoor ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel in de oogst en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Daardoor is er de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf."

Wanneer ben je met ’t Legumenhofke begonnen en wat was jouw drijfveer?

"Drie jaar geleden heb ik CSA ’t Legumenhofke opgericht. Ik merkte dat ik sinds de geboorte van mijn kindjes steeds meer belang begon te hechten aan een gezonde leefomgeving. Toen ik de opleiding biologische landbouw ontdekte, is de bal gaan rollen. Ik deed stage op verschillende CSA-boerderijen. Ik vond CSA een krachtig signaal van hoe het anders kan in de landbouw. Daarom besloot ik zelf een CSA-boerderij te beginnen."

Wat betekent op een duurzame manier aan landbouw doen voor jou?

"Wij dragen ecologie hoog in het vaandel! We telen op biologische wijze waarbij we zowel de gezondheid van mens als van het milieu respecteren. De boerin krijgt een eerlijk inkomen en de deelnemers eerlijke, lokale en gezonde voeding. Samen dragen we zorg voor elkaar en voor onze leefomgeving."

Geloof je dat dit landbouwmodel een toekomst kan bieden voor meer boeren in Vlaanderen?

"Ik geloof absoluut in CSA als toekomstmodel voor de landbouw in Vlaanderen. Als landbouwers en consumenten de handen in elkaar slaan, leidt dat tot leefbare landbouw voor de boer. Voor de consument is landbouw dan geen ver-van-mijn-bed show meer.

Landbouwer zijn in Vlaanderen is geen rendabel beroep meer. Het is een job die je doet uit passie voor de natuur en de dieren, maar vele Vlaamse boeren overleven enkel door subsidies. De gangbare prijzen zijn veel te laag. De tussenhandel maakt winst, maar de boer raakt amper uit de kosten. Daardoor gaan velen aan schaalvergroting doen. Torenhoge leningen zijn het gevolg, waarna boeren failliet gaan.

Volgens mij moeten landbouwers  zich meer richten op de lokale markt en meer aan rechtstreekse verkoop doen. Dat kan via een CSA."

Slaat het concept van CSA ook aan bij de consument?

"Zeker wel! De consument wordt kritischer als het over voeding en voedselproductie gaat. Mensen kiezen hoe langer hoe meer voor transparantie en duurzaamheid. CSA combineert gezondheid, zorg, ecologie en eerlijkheid. Dat wordt door hoe langer hoe meer mensen gesmaakt."

Ook Ibrahima stapte over op biologische landbouw

Net als Greet in Vlaanderen, stapte Ibrahima in Senegal over op biologische landbouw. Door geen dure synthetische middelen meer te kopen, kon hij uit de schulden komen. Ibrahima was in 2014 het gezicht van de campagne van Broederlijk Delen. Zijn verhaal lees je hier. 

Leer wat jij kan doen om bij te dragen aan een ecologisch landbouwmodel dat kleine boeren overal ter wereld loon naar werken geeft.