Fanny produceert haar eigen zaden

In Colombia is geen tekort aan grond. Maar die grond is erg ongelijk verdeeld. Bovendien worden de boeren verplicht door de overheid om dure, gecertificeerde zaden van grote multinationals te kopen. Ze mogen niet langer hun eigen lokale zaden gebruiken.

Fanny Mosquera Serna (46) woont in El Tigre. Ze is boerin, maar ze heeft slechts één hectare om met haar gezin te overleven. Fanny werkt samen met de Boerenbeweging van Cajibillo (MCC), een lokale organisatie die de belangen van kleine boeren verdedigt.

In haar dorp is Fanny voortrekker van de beweging. Samen produceren ze hun eigen lokale zaden en organische mest. En oefenen ze druk uit op de overheid. “Sinds 2016 hebben we daarin veel vooruitgang geboekt, dankzij de protestmarsen van de boeren in 2013 en 2014”, zegt Fanny.

“De overheid heeft haar steun beloofd voor de productie en vermarkting van de oogsten van de boeren. Dat is heel belangrijk omdat het nog steeds erg moeilijk is om onze producten op de markt te brengen en om fondsen te krijgen om nieuwe gewassen aan te kopen.”

In 2016 heeft een team van jongeren de fakkel van de organisatie MCC overgenomen. “Ik hoop dat hun jeugdige kracht en energie ons werk verder zal verbeteren. Zodat ze met hun eigen ideeën voortbouwen op de ervaring en kennis die de vorige leiders hen doorgegeven hebben.”