Een lang proces van vertrouwen

Een paar maanden geleden brak Erasmos Crollo zijn huis af. Geen enkele steen bleef staan. In slechts een paar dagen tijd bouwde hij een nieuwe thuis voor zijn familie. Hij zal de eerste in de gemeenschap zijn met een moderne keuken. Het resultaat van een lang proces van vertrouwen winnen.

Erasmos Crollo woont met zijn familie in een kleine gemeenschap in Cotabambas, in het zuiden van Peru. Centro Bartolomé de las Casas (CBC), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, is daar sinds kort niet alleen bezig met een watertoevoerproject, maar bezocht ook de huizen van de inwoners van de gemeenschap. En dat van Erasmos was dringend aan vernieuwing toe. Al wou hij daar eerst niks van horen.

Actie ondernemen

Net zoals de andere families in zijn gemeenschap, stond Erasmos nogal wantrouwend tegenover vernieuwing. Hij was een bepaalde levenswijze gewend, en het is niet eenvoudig deze zomaar om te gooien. Zeker niet als dat betekent dat je iedere steen van je huis moet afbreken.

Zodra Erasmos echter samen met CBC een huis bezocht in een nabijgelegen gemeenschap, was hij verkocht. Zoiets wou hij ook. Hij brak zijn huis af, en slaagde er met de hulp van CBC in geen tijd in om zijn huis opnieuw op te bouwen. “We kunnen niet met onze armen gekruisd blijven zitten. We moeten actie ondernemen”, is het eerste wat Erasmos me zegt wanneer ik bij hem langs ga in zijn nieuwe huis.

Erasmos leidt me trots zijn keukentje in. De keuken heeft een grote schoorsteen om rook uit het huis te leiden en voor een gezonde omgeving te zorgen. “Ook heb ik nu gesloten kasten om groenten en eten beter te kunnen bewaren. Dat heb ik in dat andere huis gezien en wou ik ook”, vertelt Erasmos opgewekt.

Proefpersoon

Het huis van Erasmos is bijna helemaal af. “Alleen de wastafel moet nog opgehangen worden”, zegt hij, terwijl hij een wastafel van de grond tilt. “Zulke wastafels heeft niemand hier in de gemeenschap.”

Net als Erasmos een paar maanden geleden, staan zijn buren namelijk nog steeds erg sceptisch tegenover het nieuwe huis en vooral de nieuwe wastafel van Erasmos. “Mensen kennen zulke wastafels niet. Ze hebben een wasbak buiten waar ze hun water vandaan halen. Dit vertrouwen ze nog niet helemaal”, geeft Crisaldo, medewerker van CBC, aan.

Net als Erasmos een paar maanden geleden, staan zijn buren nog steeds erg sceptisch tegenover het nieuwe huis.

Volgens hem is het dan ook niet gemakkelijk om in de gemeenschap te werken. “Erasmos is een soort proefpersoon. De andere families uit de gemeenschap houden goed in de gaten hoe het gaat met zijn huis. Zodra de wastafel geïnstalleerd is en de mensen zien hoe goed het werkt, zullen ze er ook een willen. Het is een proces van vertrouwen winnen.”

Niet de enige moeilijkheid

Al blijkt de traditiegetrouwe manier van leven niet de enige moeilijkheid bij het werk in deze gemeenschap. De gemeenschap is namelijk altijd geholpen geweest door de staat. En de staat werkt nu eenmaal op een heel andere manier dan CBC. Die geeft de gemeenschappen die ze helpt namelijk gewoon wat daar nodig is, kant en klaar, zonder verdere opvolging. CBC werkt op een iets duurzamere manier en toont de bevolking wat ze nodig hebben en hoe ze dat zelf kunnen bereiken. En dat is natuurlijk een pak minder gemakkelijk en snel, en vraagt veel motivatie en eigen inzet.

Centro Bartolomé de las Casas werkt op een duurzame manier. Ze tonen de bevolking wat ze nodig hebben en hoe ze dat zelf kunnen bereiken.

Daar moet de gemeenschap nog even aan wennen, maar beetje bij beetje worden ze door CBC gemotiveerd om eigen tijd en geld in de projecten te investeren. Om zelf aan een toekomst te bouwen. Om niet zomaar cement te vragen, of te wachten tot iemand een wastafel komt installeren, maar zelf oplossingen te zoeken en te vinden.

Verbetering voor de vrouw

Het is geen gemakkelijk werkterrein, maar steeds meer inwoners zetten zich inmiddels uit zichzelf in voor hun toekomst. Inmiddels zien ze in dat ze zo in staat zijn om nóg meer te bereiken. Families organiseren zich nu zelfs al om samen waterputten te bouwen. Beetje bij beetje zien de families in hoe ze hun leven zelf kunnen verbeteren. Hoe ze het leven van hun kinderen kunnen verbeteren. Maar vooral: hoe het leven van de vrouw kan verbeteren. Die hoeft zo onder andere niet meer door sneeuwstormen buiten water te halen, maar heeft binnen een wastafel en werkende kraan om te koken.

CBC hoopt minstens 15 van de 27 families een huis zoals dat van Erasmos te bezorgen. Hij kijkt alvast uit naar het moment waarop zijn huis af is. Wanneer ik weg ga, spoort hij me aan om over een paar maanden nog eens terug te komen. “En dan kook ik voor je in mijn nieuwe keuken”, lacht hij.