Een groene gemeenschap

In een kleine gemeenschap in Cotabambas, in het zuiden van Peru, woont Francisco Salvador met zijn familie. Een recent project van Centro Bartolomé de las Casas zorgt ervoor dat Francisco's gemeenschap van voldoende water wordt voorzien. Dat water wordt vooral gebruikt om gras te laten groeien. “Onze gemeenschap moet groen zijn, dat is ons doel,” zegt Francisco.

De gemeenschap van Francisco lijkt wel uitgestorven wanneer we onze jeep er doorheen sturen. Nergens is er een teken van leven te bespeuren, op een paar werklui na die hard aan de verbetering van de straat werken. Een goed teken. Dat betekent immers dat iedereen hard aan het werk is op het veld. En dit in een gemeenschap waar eerst amper water kwam. Met de hulp van Centro Bartolomé de las Casas (CBC), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, werden nu al twee waterputten geplaatst.

Het hele jaar door water

Bijna zijn we de kleine gemeenschap al weer uit, wanneer Fransisco naar ons zwaait en naar de jeep toesnelt. Terwijl Crisaldo, een medewerker van CBC, de auto tot stilstand brengt, steekt hij de man iets toe door het raam. Een mondstuk voor een sproeier. Francisco slaat hem breed lachend op de schouder. “Dit is alles wat nog ontbrak om mijn sproeier aan te kunnen zetten”, juicht hij.

Fransisco Salvador en zijn gezin hadden net als de andere 26 families in de gemeenschap alleen water voor het veld wanneer het regende. En dat gebeurt dankzij de klimaatverandering minder en minder. Dankzij de waterputten zal de hele gemeenschap het hele jaar door water voor hun land hebben. En dat betekent een grote verandering voor de droge gemeenschap van Francisco.

Hij legt het ons uit: “Geen water voor het veld, betekent geen voedsel voor de dieren. En meer nog, het betekent geen voedsel voor ons. Tussen mei en augustus hebben wij nooit water. Of gras. En nu is het al zo droog, terwijl het nu wel regent. Kun je je voorstellen hoe droog het die maanden is? Hoe weinig we onze schapen die maanden kunnen voederen?” 

Leven in eigen handen

Francisco wijst rond zich wanneer hij praat. “Water is het belangrijkste dat er bestaat. En wij hadden niet genoeg. Kijk maar om je heen. Hier kunnen geen planten groeien. Al onze groenten komen uit de steden. We hebben geen idee van wat we eten. Zitten er pesticiden op onze groenten? We willen weten waar ons eten vandaan komt. We willen onze eigen groenten kweken.”

Francisco is dan ook heel benieuwd naar wat deze nieuwe watertoevoer zal betekenen. “We weten nog niet hoe alles zal aflopen,” vertelt hij. “Het kan dat er meer water nodig zal zijn. De leidingen komen nog niet tot alle velden. Misschien zullen we nog niet meteen groenten kunnen oogsten. Misschien hebben we alsnog serres nodig en moeten we uitbreiden. Dat weten we over zes maanden. Maar het belangrijkste is dat we dankzij dit project ons leven in onze eigen handen kunnen nemen.”

Vierde waterput

En daar zijn ze al hard mee bezig in het dorp van Francisco. Iets boven ons staat namelijk een derde waterput. Die hebben de inwoners van de gemeenschap op eigen houtje geplaatst. “Het water sijpelt nog langs de zijkant naar beneden. De putten die we samen met CBC plaatsten, zijn schoner, en er gaat geen water verloren. CBC leert ons hoe het beter kan. En zo kunnen we zelf zorgen voor ons welzijn en onze toekomst.”

Centro Bartolomé de las Casas leert ons hoe het beter kan. En zo kunnen we zelf zorgen voor ons welzijn en onze toekomst.

Op de muur van het schooltje iets verderop heeft Francisco samen met de andere families hun toekomstbeeld voor de gemeenschap getekend. Vol groen. “De gemeenschap moet groen zijn, dat is ons doel”, zegt Francisco.  

En als de gemeenschap zo doorgaat, zullen ze dat ook bereiken. Wanneer ik hem gedag zeg, komt een buurman net terug van zijn werk op het veld. Hij groet ons, en lacht naar me. “Kom in maart maar eens terug,” stelt hij bij het afscheid. “Samen met zeven andere families plaatsen we nog een vierde put, voor onze eigen rekening. Het regenwater moet optimaal benut worden. En eind maart zal die put er staan, kom maar kijken!”