Deyanira zet haar onderzoek verder

In Padilla, een gemeenschap waar veel mensen van Afro-Colombiaanse afkomst leven, is 95% van de landbouwgronden in het bezit van grote bedrijven die suikerriet verbouwen. Vele families hebben hun land verloren aan de grote multinationals.

Traditionele zaden

Samen met UOAFRAC, een Afro-Colombiaanse partnerorganisatie van Broederlijk Delen, trekt Deyanira Gozalias Rodallega (55) rond om vorming te geven over suikerrietplantages, mijnbouw en andere bedreigingen voor het grondgebied.

Ook zet ze haar onderzoek rond de traditionele zaden verder. “Het is een actie die opgezet werd door de gemeenschap zelf. Daarbij gebruik ik mijn onderzoek om de beste lokale zaden te vinden voor bakbananen, maniok, en citrusvruchten. Die verwerken we later tot producten”, zegt Deyanira.

“Alle vrouwen van de gemeenschap hebben in 2016 vorming gevolgd om onze grondstoffen te verwerken tot yoghurt, confituur van mango en shampoo van aloë vera. Dankzij zulke initiatieven kunnen we samen het gebied onderhouden en beschermen.”

Museum over de afrogemeenschap

In 2017 staat er een nieuw project gepland. Deyanira en haar gemeenschap willen een oud huis herstellen. Het eerste huis in hun dorp dat bewoond werd door een afro-familie. Ze willen er een museum over de geschiedenis van de afrogemeenschap in hun regio van maken.