Drie decennia na de revoluties en dictaturen in de regio, lijken democratie en vrede in Centraal-Amerika opnieuw ver weg. Repressie tegen activisten, corruptie en vernietiging van het milieu veroorzaken ongeziene migratie naar de Verenigde Staten en diepe politieke crisissen.

Tijdens dit debat gaan we dieper in op de actuele uitdagingen in Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua, en de regio in zijn geheel. Hoe kaderen de verschillende politieke evoluties binnen een bredere regionale tendens? Hoe proberen het middenveld en sociale bewegingen verzet te bieden? En zijn er ook tekenen van hoop?

Sprekers

Het belooft een boeiende avond te worden met een reeks inspirerende gastsprekers.

  • Frauke Decoodt   Freelance journalist (MO* Magazine, e.a.), gespecialiseerd in Honduras.
  • Alexandra Sanchez   Doctoraatsonderzoeker aan KU Leuven voor het Éxodocs-project over migratie vanuit Latijns-Amerika naar de VS.
  • Melissa Vida   Journalist vanuit Brussel en El Salvador (Global Voices, CNN, Catholic News Media, CentAm Curator, e.a.).
  • Joren Janssens   Historicus KU Leuven, doctoraatsonderzoek rond het gewapend conflict in Guatemala, medeoprichter Belgisch-Latijns-Amerikaans netwerk Encuentro.
  • René Rodriguez-Fabilena   Socioloog Universiteit Antwerpen, onderzoek rond milieubeheer in de regio, lid SOS Nicaragua-Europa.
  • Wies Willems   Beleidsmedewerker natuurlijke rijkdommen bij Broederlijk Delen.

Moderator: An Baccaert (VRT)
Voertaal van het debat is Engels, simultaanvertaling naar het Nederlands wordt voorzien.

Praktisch

Gratis toegang, maar graag vooraf inschrijven.

Ik schrijf me in

In samenwerking met

Encuentro

Waar: 
Brussel, De Markten, Oude Graanmarkt 5
Wanneer: 
9 mei 2019 - 19:00 tot 21:00