De route: Noord naar Zuid

Hieronder vind je een overzicht van de dagroutes.

Dag 1: Meersel-Dreef – Leuven

We starten in Meersel-Dreef, aan de noordelijkste grenspaal van België. Via overwegend vlakke en rustige Kempense veldwegen gaat richting Hoogstraten. In de streek rond Leuven wordt het heuvelachtiger. De Chartreuzenberg is een stevige kuitenbijter. We rijden door de prachtige bossen van het Meerdaalwoud om te finishen aan in Leuven.

Weg: 149 km - ca 800 hoogtemeters | MTB: 145 km - ca. 950 hoogtemeters

Dag 2: Leuven – Han-sur-Lesse   

Vanuit Leuven flirten we met de taalgrens en passeren dorpjes als Opheylissem, Hélecine, Racour en Walshoutem om daarna definitief Wallonië in te rijden op weg naar een klassieke beklimming.

Ongeveer halfweg doemt de muur van Hoei op, een uitdaging voor elke fietsliefhebber. Na nog een paar pittige hellingen fietsen we door de Famenne en gaat het in dalende lijn naar Han Sur-Lesse.

Weg: 148 km - ca 1700 hoogtemeters | MTB: 136 km - ca. 1.800 hoogtemeters

Dag 3: Han-sur-Lesse – Torgny

Bij de derde etappe is het vanaf de eerste kilometer klimmen geblazen. Het parcours loopt door de Ardennen en zal deze pas verlaten vlak voor de aankomst in het zuiden.

Via dorpjes zoals Grupont en Mirwart gaat het naar Libin en Ochamps, om iets verder het hoogste punt van de ganse tocht te bereiken (475 m). Van dalen is nog geen sprake. Het blijft stevig op en neer gaan door een bosrijke omgeving. In Chiny gaat het over de Semois en komt de eindmeet in zicht. Een mooie afdaling leidt ons naar de abdij en brouwerij van Orval. De Gaume levert nog enkele stevige kuitenbijters aan. De groene omgeving en de rustige wegen zijn een mooi slot voor deze Dwars door België met Torgny als eindpunt.

Weg: 125 km - ca 2000 hoogtemeters | MTB: 115 km | ca. 2.200 hoogtemeters

Met dank aan Solosride voor het uitstippelen van het parcours. De sportieve organisatie is in handen van Camino Loco.