16 september 2020 - Peru

Peru behoort tot de landen die het meest te lijden hebben onder het coronavirus. Dat slaat ook toe in Loreto, in het Peruaanse Amazonegebied. Daar spreekt men over twee demonen: Covid-19 en de overheid. De gezondheidszorg is ingestort, en de overheid schittert in haar afwezigheid.

Loreto is de grootste regio van Peru en beslaat bijna een derde van de oppervlakte van het land. Het gebied bestaat vooral uit Amazonewoud en is dunbevolkt, met concentraties in enkele steden. Het is ook de thuisbasis voor inheemse volkeren, die vaak in afgelegen gebieden wonen of op de oevers van de rivieren in het Amazonebekken.

Intussen kreeg ook Loreto te maken met het coronavirus. Maar deze uitgestrekte regio lijkt door de Peruaanse overheid vergeten. Onze partner Radio Ucamara spreekt zelfs over twee demonen: Covid-19 en de overheid.

© Google Maps

Geen financiële hulp voor de bevolking

Het grootste deel van de bevolking leeft er van de informele economie: ze verkopen allerlei diensten of producten op lokale markten. Financieel leven ze van dag tot dag. Een dag niet werken betekent een dag geen loon. Reserves of spaargeld hebben ze niet.

Mensen willen wel thuisblijven om de Covid-19 epidemie in te perken, maar dat betekent niet werken en dus geen geld om eten te kopen. Er is nauwelijks steun van de overheid.

Het is dus nog steeds druk op de markten en in de havens van de Amazonesteden. Het gevaar op besmetting is groot.

Gezondheidscrisis

Intussen werden al duizenden Covid-19 gevallen gemeld in de hele regio Loreto. In de steden werden de ziekenhuizen overspoeld. Dokters en verplegend personeel zijn uitgeput, er zijn te weinig faciliteiten, de gezondheidszorg is ingestort. De sterfgevallen zijn nauwelijks bij te houden.

Een deel van de bevolking in Loreto kampte voordien al met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door de oliewinning. Olielekken zorgden voor een grote vervuiling op verschillende plaatsen in het gebied. Ook bij deze rampen kwam weinig hulp van de overheid, die wel de internationale oliebedrijven bleef steunen.

Een omgekeerde migratie komt op gang: vroeger verhuisden mensen naar de stad er om werk te zoeken, nu trekken ze terug naar de meer afgelegen gebieden waar ze vandaan komen.

Sommige gemeenschappen sloten de toegang voor buitenstaanders af, zelfs voor dorpelingen die naar huis willen terugkeren. Verschillende dagreizen verwijderd van medische faciliteiten, zijn ze verplicht zelf hun gemeenschappen te beschermen in de hoop zo de verspreiding onder controle te houden.

Steun van de overheid is dringend nodig

Bij een gebrek aan voldoende hulp vanuit de hoofdstad Lima komt de lokale solidariteit wel op gang: riviereilandjes worden ingericht als quarantaineverblijfplaatsen en de gemeenschappen op de rivieroevers bezorgen vis, yucca, bananen en groenten aan de bevolking in de steden.

Collectes worden georganiseerd voor de bouw van kleine zuurstoffabriekjes om het gebrek aan medische zuurstofflessen op te vangen. Of hoe een zuurstoftekort de long van onze planeet teistert.

Hoewel een dalende tendens onder de besmettingen is ingezet, heeft het Amazonegebied nood aan extra steun. De overheid moet dringend actie ondernemen om te helpen met basisvoeding, georganiseerde preventie, medische zorg en de bevordering van natuurlijke geneeskunde, om samen met de bevolking van Loreto het hoofd te bieden aan deze pandemie.