20 april 2020 - Guatemala

In Guatemala werden de maatregelen verlengd en verstrengd. Er is geen openbaar vervoer, en men mag zijn provincie niet verlaten. Het dragen van een mondmasker is verplicht. Werk, met uitzondering van de essentiële sectoren, wordt georganiseerd van thuis, waar mogelijk, en anders niet.

Update 20 april 2020

Overheidsteun ontoereikend

De overheid lanceerde enkele steunprogramma's, maar deze komen traag op gang, beperken zich hoofdzakelijk tot de hoofdstad en bereiken niet meteen de mensen die deze hulp het hardst nodig hebben. Om geld te ontvangen, moet men naar een bankautomaat. Daarbij gaat het natuurlijk mis voor zij die geen bankautomaat in de buurt hebben, en geen transport ter beschikking hebben. De voedselpakketten die worden opgestuurd, bevatten producten afkomstig uit de agro-industrie, en dus geen lokale, duurzame producten.

De burgemeesters wordt gevraagd om lijsten aan te dragen met inwoners actief in de informele economie, zodat ook zij steun kunnen ontvangen. En laat het nu net aan deze gegevens te ontbreken. Vele burgemeesters houden zo’n overzicht niet bij, of besluiten enkel belastingbetalende burgers op de lijst te zetten.

Onvoldoende inkomen en voedsel

Al vele jaren gaan veel Guatemalteken op zoek naar een inkomen en een veilig leven in Mexico en de Verenigde Staten. Nu ook in deze landen het openbare leven stil staat, er niets te verdienen valt en er ontslagen vallen, keren vele migranten terug naar Guatemala. Bovendien blijft de VS migranten uitzetten. Hoewel zij bij terugkeer in quarantaine moeten, keren velen onder hen terug naar hun gemeenschappen, zonder controle van de overheid.  

Dit heeft een aantal gevolgen. Migranten en hun families zitten momenteel zonder inkomen. In Guatemala is een groot deel van de bevolking afhankelijk van het geld dat wordt opgestuurd vanuit de Verenigde Staten of Mexico. Ook de sociale impact is groot. In de gemeenschappen vreest men voor besmetting door de terugkerende migranten. Niet onterecht, een groot deel van de coronacases wordt ook daadwerkelijk door hen veroorzaakt. Dit zorgt natuurlijk voor spanningen, discriminatie en geweld in de gemeenschappen. Steeds meer gemeenschappen sluiten zich af van de buitenwereld om zich zo te beschermen.

Gemeenschappen moeten noodgedwongen rondkomen met de producten die ze zelf verbouwen. Velen beschikken niet over voldoende voedsel om aan de vraag te voldoen. Aangezien de productie momenteel niet kan worden verhoogd, is het nu niet makkelijk om een solidaire actie te starten. Door het beperkte transport en de avondklok kunnen gemeenschappen onderling geen producten ruilen.

Lokale initiatieven

Onze partners zetten maximaal in op het verstrekken van correcte en volledige informatie. Dit stelt families in staat om respectvol en veilig met de situatie om te kunnen gaan. Er worden brochures verspreid en een heleboel radioprogramma´s gemaakt, want radio blijft een van de meest efficiënte manieren om de bevolking te bereiken. De informatie moet echter ook steeds vertaald worden naar de lokale talen, wat niet meteen een eenvoudige opgave is. Fundación Tierra Nuestra roept de gemeenschap op om mondmaskers te maken, om zo de lokale economie te stimuleren en natuurlijk bescherming te bieden.

In Quetzaltenango gaat de productie van voedsel gewoon door. Lokale boerinnen kweken groenten op kleine stukjes grond, die in pakketten worden verkocht in de lokale gemeenschap. Ondanks het beperkte transport, lukt het vooralsnog om dit lokaal initiatief in stand te houden – mits de nodige aanpassingen, zoals het dragen van mondmaskers en het installeren van meerdere afhaalpunten. Bovendien behouden de boerinnen hun inkomen. Meer nog, de vraag op dit moment zo groot, dat ze haast niet in de vraag kunnen voorzien.

 Karin Swagemakers