25 maart 2020 - Colombia

Het coronavirus heeft ook Colombia bereikt via het internationaal reisverkeer uit Europa. Moritz Tenthoff, onze Lokale Vertegenwoordig in Colombia, getuigt over de thuisisolatie van onze lokale medewerkers en partners en de sluiting van het inheemse grondgebied.

Op 12 maart riep president Duque een economische en medische noodtoestand uit met een reeks maatregelen, waaronder het sluiten van scholen, verbod op samenscholing en het sluiten van de grenzen voor niet-Colombianen. Burgemeesters en gouverneurs hebben daarnaast hun eigen maatregelen getroffen, waaronder uitgaansverboden.

Broederlijk Delen heeft in Colombia al haar activiteiten met partners uitgesteld en haar personeel zit in thuisisolatie. Van thuis uit proberen we het werk zo goed als mogelijk op te volgen. Ook alle partners hebben hun kantoren gesloten en hun personeel naar huis gestuurd. Zij zullen zich de komende weken toeleggen op het uitwerken van nieuwe plannen en virtuele vormingen.

Daarnaast hebben een aantal partners nog extra maatregelen getroffen. Zo heeft onze partner CRIC – de regionale inheemse koepelorganisatie – haar personeel opgeroepen terug te keren naar hun gemeenschappen. De grenzen van het inheems grondgebied zijn afgesloten voor ngo’s, buitenlanders, militairen en alle andere mensen die geen deel uitmaken van de gemeenschap. Om het coronavirus tegen te houden, stellen ze voor om de voedselproductie binnen hun eigen gemeenschap op te voeren, ruilhandel te doen en het gebruik van medicinale planten te stimuleren. Daarnaast hebben ze contact gezocht met de Cubaanse overheid om hen bij te staan indien het coronavirus zich zou verspreiden in de inheemse gemeenschappen.

In Colombia is een groot deel van de bevolking afhankelijk van de informele economie. Ze moeten noodgedwongen de straat op voor hun dagelijkse arbeid of verkoop op de lokale markt om hun gezin te voeden. De maatregel van thuisisolatie is voor deze groep niet na te leven. Die mensen redeneren: "Ik ga liever dood aan corona dan te sterven van de honger". Deze situatie in combinatie met een slechte medische infrastructuur, die zeer snel kan instorten als het aantal coronapatiënten exponentieel toeneemt, is enorm zorgwekkend.

Moritz Tenthoff

© Foto – Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC)