08 mei 2020 - Mensenrechten - Colombia

Sinds eind maart verkeert Colombia in een totale lockdown – de scholen zijn dicht, het nationaal en internationaal verkeer ligt stil en iedereen moet thuisblijven. Maar het gewapend conflict gaat onverminderd door. Eind april werden binnen een week in Cauca, een regio waar Broederlijk Delen werkt, zeven mensenrechtenverdedigers vermoord.

Ondanks de oproep tot wapenstilstand van zowel de paus als de VN proberen gewapende groepen juist profijt te halen uit de crisis. In april werden opnieuw leden van onze partner CRIC vermoord, waaronder de 14-jarige Yilber Andrés. Tijdens gevechten tussen het Colombiaanse leger en FARC-rebellen die de wapens opnieuw hebben opgenomen werd hij geraakt door een kogel terwijl hij aan het werk was op het veld van zijn moeder. Enkele uren later stierf hij aan zijn verwondingen.

Verschillende gewapende groepen proberen in Cauca terrein te winnen. In het zuiden van de regio gingen ze huis per huis af, op zoek naar leden van partner Red por la Vida. Daarbij werd Teodomiro Sotelo Anacona vermoord. Enkele dagen later vielen ze een bijeenkomst binnen waar nog eens twee personen van dezelfde organisatie vermoord werden. Ook in het noorden van Cauca vielen onbekenden de Afrocolombiaanse organisatie ACONC aan, met wie Broederlijk Delen nauw samenwerkt. Op een bijeenkomst vielen er drie doden en vier gewonden, onder het voorwendsel dat ze de quarantaine niet respecteerden. Een vluchtelingenstroom lijkt onvermijdelijk.

In het noorden van het land, in de regio Córdoba, waar Broederlijk Delen samenwerkt met vier partnerorganisaties om het grondgebied van gemeenschappen te beschermen, kregen de leden doodsbedreigingen aan hun adres. Die bedreigingen zijn het directe gevolg van de acties die deze gemeenschappen ondernemen om het coronavirus buiten te houden. Zo zijn er strikte controles op transport en mogen vreemdelingen de gemeenschappen niet in.

Bovenop de gezondheidscrisis in het land is er ook een humanitaire en mensenrechtencrisis. Onze partners in Colombia werken op drie thema’s die in deze context relevanter zijn dan ooit. Duurzaam en lokaal produceren van voedsel; bescherming van het grondgebied en collectieve veiligheid; en het versterken van samenwerkingsverbanden. Alleen kunnen we niet door deze crisis heen, dat moeten we samen doen.

Moritz Tenthoff