Broederlijk Delen werkt in Nicaragua samen met 2 organisaties

Nicaragua is, na Haïti, het armste land van Latijns-Amerika. Ruim een derde van de bevolking woont op het platteland. Meer dan de helft daarvan leeft onder de armoededrempel. 

We willen bijdragen aan een duurzame landbouwsector die gezonde en kwaliteitsvolle producten aflevert. Dat doen we door steun te geven aan een nationaal netwerk van 33 lokale organisaties. Zij promoten duurzame landbouwmethoden, zoals agro-ecologie, de aanleg van nieuwe groentetuinen en het verbouwen van verschillende gewassen. Op die manier wordt de erosie van de grond tegengegaan en verbeteren de inkomsten van meer dan 800 boerenfamilies. 

Het netwerk sensibiliseert ook de bevolking over het belang hiervan. Via lobbywerk bij lokale en nationale overheden dwingt het maatregelen af die duurzame landbouw bevorderen.

2017: wat hebben we bereikt?

In 2017 investeerde Broederlijk Delen 80.000 euro in Nicaragua.
  • 474 nieuwe families passen duurzame landbouwtechnieken toe.
  • Het aantal voorbeeldboerderijen steeg van 40 naar 50 waar geregeld vormingen en uitwisselingen plaatsvinden.
  • De activiteiten van het agro-ecologische netwerk bereikten naar schatting 4.211 families en 1.200 jongeren.
  • Dankzij de installatie van tien lokale weerstations en de vorming van boeren tot klimaatobservatoren, kunnen de families het weer beter voorspellen. De lokale gegevens zijn daarnaast waardevol om tot globale rapporten te komen over het klimaat in Nicaragua.
  • Onze partnerorganisaties zijn zeer actief in de Nicaraguaanse klimaatcoalitie, die meer dan 50 acties organiseert op lokaal, nationaal en internationaal vlak. In 2017 ondertekende Nicaragua eindelijk het klimaatakkoord van Parijs.

Wie zijn onze partners?

GPAE
promoot agro-ecologische technieken bij producenten en lokale vermarkting onder een gemeenschappelijk label.

Centro Humboldt

stimuleert gemeenschappen rond o.a. klimaatverandering en duurzame energie door hun technische, organisatorische en managementcapaciteiten te versterken.

www.humboldt.org.ni