Broederlijk Delen vanop de COP24 in Polen

Van 5 tot 10 december trekt Broederlijk Delen met een delegatie jonge vrijwilligers naar de COP24 in Katowice, Polen. Ze zullen er deelnemen aan het CIDSE-programma 'Change for the Planet, Care for the People.' De uitwisseling met internationale vrijwilligers staat centraal. De komende dagen zullen ze verslag uitbrengen over de onderhandelingen, interessante activiteiten en boeiende ontmoetingen.

Zondag 9 december – Boeiende verhalen

De vierde dag begon met een mis. Deze werd voor het grootste deel opgedragen in het Pools, waardoor het niet altijd eenvoudig was om te volgen. Ook de aartsbisschop van Katowice was aanwezig. Een erg boeiende man die zijn verhaal op een grappige manier kon brengen.

In de namiddag was er een markt waar de verschillende internationale delegaties een project rond duurzaam leven voorstelden. In kleine gemengde groepjes maakten we kennis met deze projecten. Het was erg aangenaam om met mensen uit verschillende landen samen te zitten.

’s Avonds gingen we in gesprek met Karel Malfliet, een politiek medewerker van Ecokerk die als observator op de COP24 aanwezig is. Hij gaf ons meer uitleg over de klimaattop en de onderhandelingen.

Zaterdag 8 december – Met z'n allen de straat op

De straten van Katowice kleuren groen vandaag. Samen met de andere CIDSE-delegaties de straat op voor klimaatgerechtigheid.

Een perfect moment om de zes heilige regels van klimaatcommunicatie toe te passen:

  1. Spreek met overtuiging;
  2. Praat over de realiteit, niet over abstracte ideeën;
  3. Sluit aan bij wat je publiek belangrijk vindt;
  4. Vertel een menselijk verhaal;
  5. Angst werkt niet;
  6. Wees visueel.

Vrijdag 7 december – Inspireren en geïnspireerd worden

De klimaatonderhandelingen gaan onverminderd voort. De jonge journalisten van Climate Tracker brachten ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze gaven ons ook enkele tips over hoe te communiceren over de klimaatonderhandelingen.


In de marge van de klimaattop worden een heleboel lezingen en workshops georganiseerd. Verschillende landen, (inter)nationale organisaties en NGO's delen hun kijk op de toekomst, presenteren hun dossiers of lichten hun beleidsvoorstellen toe. CIDSE presenteerde zijn dossier 'The Climate Urgency - setting sail for a new paradigm'. Dit rapport toont aan hoe een diepgaande en snelle verschuiving in onze voedsel- en energiesystemen, gesteund door structurele veranderingen in levensstijl en samenleving, kan bijdragen tot een drastische beperking van de stijging in gemiddelde globale temperaturen. Ook stelden ze hun documentaire 'Energy to Change' aan ons voor. Een inspirerende film, die toont hoe mensen over de hele wereld zich verenigen in positieve en duurzame initatieven.


We sloten de dag af met workshops van Libertea Association, een organisatie die zero waste promoot, en Bona Fides, die bugers stimuleert om actief te participeren in de ontwikkeling van het (lokale) beleid.

Donderdag 6 december – Op ontdekking in de zuidelijke Poolse mijnstreek Silezië

Heelhuids aangekomen in Katowice, maar amper de tijd om te bekomen van de lange autorit. Er stond ons namelijk een druk programma te wachten.

We trokken de dag op gang met een bezoek aan Nikiszowiec, een historische mijnwerkersnederzetting aan de rand van Katowice in Opper-Silezië. Ooit was deze streek in Zuid-Polen de grootste en belangrijkste van Europa. Nikiszowiec werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd voor de Poolse arbeiders die er neerstreken om te werken in de naburige Wieczorek-mijn. Als je wilt weten hoe het leven van mijnwerkers eruit zag, ga dan zeker eens kijken in Nikiszowiec. Het is een plek waar de tijd is blijven stilstaan. Werken in de mijnen betekende een relatieve welstand, ook al moesten de arbeiders met hun gezinnen in grauwe arbeidersblokken wonen en zwaar vervuilde lucht inademen.

Daarna trokken we richting het Muzeum Historii Katowic.

In de namiddag maakten we kennis met de andere internationale CIDSE-delegaties via een origineel spelletje bingo. De ideale ijsbreker. CIDSE gaf een woordje uitleg over hun campagne Change for the planet - Care for the People, waarmee ze individuen en gemeenschappen willen inspireren en activeren tot een duurzame levensstijl.

Vooraleer onze hostel op te zoeken, maakten we nog een korte pitstop op de kerstmarkt van Katowice.

Dinsdag 4 december – Et c'est parti!

Vanavond trekken we met zeven vrijwilligers richting Polen. Even een korte voorstellingsronde!

Ik hoop mij vijf dagen lang onder te dompelen in het hele besluitvormingsproces.

Maai, kersvers medewerker bij Broederlijk Delen, kon er vier jaar geleden niet bij zijn op de COP21 in Parijs. Ditmaal zit ze op de eerste rij. "Ik weet wel het één en ander over het milieu, maar ik heb nog niet echt een idee over hoe het er aan toegaat in de politieke rangen. Ik hoop mij vijf dagen lang onder te dompelen in het hele besluitvormingsproces. Welke landen onderschrijven welke maatregelen? En zullen deze ook leiden tot verandering?"

Kimberly, stagiaire op dienst Noord, kijkt er naar uit om nieuwe mensen en andere culturen te leren kennen, en verschillende visies en mening te horen. "Het klimaat is een thema waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Ik heb het er soms moeilijk mee dat niet iedereen de urgentie van het klimaatprobleem beseft – mijn gezin, mijn omgeving, en al zeker onze wereldleiders niet. Ik hoop dat COP24 de nodige verandering met zich meebrengt."

Het beleid wordt momenteel onvoldoende vertaald naar de burger en dat baart me zorgen. Het is belangrijk iedereen goed en correct te informeren.

"Ik ga mee omdat het thema mij nauw aan het hart ligt," stelt Hanne, stagaire bij Broederlijk Delen in de regio Antwerpen. "En omdat ik wil tonen dat wij als burgers wel degelijk een stem hebben in het debat. Het beleid wordt momenteel onvoldoende vertaald naar de burger en dat baart me zorgen. Het is belangrijk iedereen goed en correct te informeren. Wij kunnen met z’n allen een verschil maken."

Michiel kreeg pas enkele dagen geleden de vraag of hij mee wou naar Polen. Lang heeft hij niet moeten twijfelen. Hij zit momenteel tussen twee jobs en vond dit plezanter dan thuis te zitten. "Ik weet niet wat te verwachten van deze reis. Ik zal het op mij af laten komen en hoop veel bij te leren." Hij is al vier à vijf  jaar bezig met het klimaat. "Het wordt een catastrofe als we verder doen zoals we bezig zijn. We moeten tegen 2030 klimaatneutraal worden, een enorm moeilijke opgave. Ik ben benieuwd wat de wereldleiders zullen beslissen."