22 Januari 2020 - Inspraak en vrede - Colombia

20 januari 2020 | Yesid Conda, ex-autoriteit van de inheemse gemeenschap Pitayó uit de gemeente Silvia en lid van partnerorganisatie CRIC, werd afgelopen zondag bedreigd door een groep zwaarbewapende mannen.

Yesid Condo is als lid van partnerorganisatie CRIC (Consejo Regional Indigena del Cauca) nauw betrokken bij de verschillende activiteiten van Broederlijk Delen. Op zondag 19 januari vatten 11 zwaarbewapende mannen post bij het huis. Yesid kreeg in het verleden doodsbedreigingen van paramilitaire groepen en hij heeft een veiligheidsschema van de Colombiaanse Staat. De bewapende mannen identificeerden zich in eerste instantie niet en probeerde Yesid mee te nemen in een zwarte auto. Door de snelle reactie van de gemeenschap lukte hen dit echter niet. Bij nader onderzoek door de inheemse wacht bleken de mannen deel uit te maken van het leger en de politie.

Sinds het vredesakkoord tussen de FARC-EP en de Colombiaanse regering in 2016 werden er meer dan 50 leden van de CRIC vermoord, waaronder verschillende inheemse politieke en spirituele autoriteiten en leden van de inheemse wacht.