Nadia Nsayi (°1984) behaalde in 2008 het masterdiploma 'Vergelijkende en Internationale politiek' aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Na een stage (2008-2009) bij EURAC, het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika, werkte ze als parlementair medewerker (2008-2010). Sinds september 2010 is ze beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. De focus van haar werk ligt op inspraak en vrede in de Democratische Republiek Congo met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en het oosten van het land (provincies Noord- en Zuid-Kivu). Daarnaast volgt ze ook de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op. Ze richt zich tot Belgische en Europese beleidsmakers om Centraal-Afrika op de politieke agenda te plaatsen en het beleid te beïnvloeden. Ze informeert journalisten en sensibiliseert de publieke opinie via lezingen en debatten.

Artikels van deze auteur

07 december 2018 - Centraal Afrika - Congo - Nadia Nsayi

Het Afrikamuseum opent opnieuw de deuren na een renovatie van vijf jaar. Onze beleidsmedewerker Nadia Nsayi is voorzichtig positief.

Het dekolonisatiedebat mag niet beperkt blijven tot het Belgisch koloniaal beleid vóór de onafhankelijkheid in 1960.

19 november 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Op 23 december trekken de Congolezen naar de stembus. Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Congo, geeft een stand van zaken in vijf antwoorden.

09 november 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Tienduizenden Congolezen zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Congolese dokter Denis Mukwege neemt samen met de Iraakse Nadia Murad de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Een krachtig en hoopvol signaal.

Nadia Nsayi hekelt het Belgische koloniale herdenkingsbeleid. Kritische verantwoording bij standbeelden van Leopold II is goed, maar niet voldoende.

Joseph Kabila gaat niet voor een derde ambtstermijn. Is er terug hoop voor Congo?

Een lumumbaplein in Antwerpen is nog niet voor vandaag.

Charis Basoko van de Congolese mensenrechtenkoepel Rodhecic vreest voor een uitbraak van volkswoede als Kabila zich blijft vastklampen aan de macht.

Op donderdag 17 mei stemt de bevolking van Burundi over een grondwetswijziging. Wat brengt de toekomst?

Nadia Nsayi is terug van drie weken Congo en vertelt haar verhaal.

Humanitaire crisis in Oost-Congo
02 februari 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

In Congo staat de democratie onder druk. Het protest van de burgers klinkt steeds luider. Wat zal 2018 brengen? Nadia Nsayi beantwoordt zes vragen.

06 november 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Na maanden wachten publiceerde de Congolese kiescommissie (CENI) eindelijk een kieskalender op zondag 5 november 2017. De commissie plant de verkiezingen in december 2018.

DRc, Congo, Kabila, democratie, verkiezingen

Op 16 oktober keurden 151 landen de toetreding van Congo tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) goed. Nadia Nsayi, onze beleidsmedewerker Centraal-Afrika, reageert.

05 september 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Om het tij in Congo te doen keren zijn radicale ingrepen nodig: een mentale renaissance en een wervende visie op een waardige toekomst. Die ommekeer zal van de Congolezen zelf moeten komen.

DRC, Congo, democratie

Sinds 2015 wankelt de vrede in Burundi. Een poging tot een staatsgreep kende harde repressie als gevolg. Onze medewerkster Nadia Nsayi ging kijken hoe het land het twee jaar na de crisis stelt.

29 maart 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Beleidsmedewerker Nadia Nsayi geeft uitleg bij het geweld in de Kasaï-regio in Congo. Daar vielen sinds 2016 al 400 doden, waaronder twee onderzoekers van de VN.

Eén maand geleden keurden de politieke meerderheid en de oppositie in Congo een akkoord goed. Dat bereidt de weg voor naar verkiezingen in 2017. Beleidsmedewerker Nadia Nsayi blikt terug én vooruit.

19 december 2016 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Het zijn bewogen tijden in Congo. Het uitstel van de verkiezingen stortte het land in een onzekere periode. Onze collega Nadia over de situatie in haar geboorteland.

verkiezingen Congo, Kabila, betoging

In Congo bereikte president Kabila een politiek akkoord over de verkiezingen. Hij mag op post blijven tot mei 2018. Voorlopig haalt hij zijn slag thuis. Maar is de crisis daarmee afgewend?

Op 19 september 2016 moesten de Congolezen een nieuwe president kiezen. Joseph Kabila klampt zich echter vast aan de macht en stelt de verkiezingen uit. Nadia Nsayi analyseert.

11 september 2016 - Congo - Nadia Nsayi

De Vlaamse vredesweek (21 sep tot 2 okt) richt de schijnwerpers op Congo. Onze medewerkster Nadia Nsayi vreest dat de politieke impasse in het land ontspoort.

Voorjaar 2015 brak de storm los in Burundi. We volgden de situatie op de voet, geven advies aan beleidsmakers, informeren journalisten en sensibiliseren de publieke opinie. Een stand van zaken.

Op 26 en 27 april 2016 bezoekt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders Congo. Nadia Nsayi analyseert de politieke context en het belang van zijn bezoek.

Congolese verkiezingen in 2016 niet meer haalbaar? Een impasse dreigt. Welke factoren spelen mee? Lees erover in deze actualiteitsnota van Nadia Nsayi.

26 februari 2016 - Centraal Afrika - Congo - Nadia Nsayi

Op 24 februari, werden zes jonge activisten van de Congolese burgerbeweging LUCHA (Lutte pour le Changement) veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De spanning loopt verder op in Congo.

Het is belangrijk dat ons land zich blijft engageren om de situatie in Burundi te stabiliseren, vindt Nadia Nsayi.

Manifestatie in Bujumbura

Al 20 jaar wordt het oosten van Congo geteisterd door gewapende conflicten. De overheid en de VN-vredesmissie slagen er niet in om vrede te brengen.

Nadia Nsayi
Nadia Nsayi
Beleidsmedewerker Centraal-Afrika
nadia.nsayi [at] broederlijkdelen.be
0479/51.68.98

Al jaren vormen gewapende groepen in Oost-Congo een obstakel voor vrede. Dat moet veranderen. In deze uiterst gewelddadige omgeving kiezen steeds meer Congolezen resoluut voor geweldloos verzet.

Blauwhelmen in Congo (archief)

Pagina's