Als boer de moed erin houden

Oeganda staat gekend voor zijn natuurpracht, microklimaat en vruchtbare landbouwgrond. Hierdoor zou je een overvloed aan voedsel verwachten, maar niets is minder waar.

Schaarse grond en eenzijdig voedsel

Oeganda kent een sterke bevolkingsgroei, hierdoor worden landbouwgronden steeds schaarser. De boeren hebben het daardoor moeilijk om hun eigen gezin van genoeg voedsel te voorzien. Een bijkomend probleem hierbij is dat het voedsel dat ze produceren vaak heel eenzijdig is. Het is voornamelijk koolhydraat rijke voeding zoals maïs, bonen en cassave dat geproduceerd wordt en maar weinig groenten en fruit.  Door deze eenzijdige voeding, wordt ook de gezondheid van het gezin bedreigd.

Weinig of verkeerde investeringen

Op hulp van de Oegandese overheid kunnen de boeren ook niet rekenen. Er wordt amper geïnvesteerd in landbouw of ontwikkeling van het platteland en wanneer er steun is van de overheid, gaat die voornamelijk naar marktgewassen zoals koffie, thee of cacao. De boeren verdienen meer aan deze gewassen, maar omdat ze hun volledige grond volplanten met deze gewassen houden ze niks meer over voor eigen consumptie. Wanneer ze dan ook nog getroffen worden door een slechte oogst of lage marktprijzen, hebben ze niets meer om op terug te vallen.

Invloed van het klimaat en onaangepaste landbouwtechnieken

Het klimaat steekt ook vaak een stokje voor  hun goede oogsten. Door de klimaatverandering zijn sommige periodes vaak lange tijd kurkdroog. Af en toe veroorzaken onverwachte regenbuien aardverschuivingen waardoor het land niet meer te bewerken valt: een regelrechte ramp voor de boeren. Wanneer de boeren de situatie dan proberen te redden, passen ze vaak onaangepaste landbouwtechnieken toe wat de omgeving opnieuw niet ten goede komt.

Niemand wilt nog boeren

De zogenoemde ‘parel van Afrika’ lijkt dus niet zo te blinken als men doet uitschijnen. De groene heuvels veranderen in onvruchtbare kale bergen door de invloed van bovengenoemde factoren. De oogsten dalen, boeren vervallen in armoede en kunnen hun gezinnen niet meer voeden. Omwille van deze vicieuze cirkel lijkt een job als boer niet meer zo aantrekkelijk. Jongeren gaan dus op zoek naar andere manieren om geld te verdienen, maar zelfs voor goed geschoolde jongeren liggen de jobs niet voor het rapen.