In Colombia heeft het Congres unaniem het nieuwe vredesakkoord met de FARC goedgekeurd. De uitvoering van het akkoord kan nu formeel van start gaan. “Dit is een cruciale eerste stap om duurzame vrede waar te maken,” zegt Broederlijk Delen.

 

Dinsdag gaf de Senaat groen licht aan het nieuwe vredesakkoord. Woensdagnacht stemde ook het Huis van Afgevaardigden unaniem in met de tekst. Daarmee is het akkoord formeel goedgekeurd en komt er officieel een einde aan het gewapende conflict van meer dan een halve eeuw, dat aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte en bijna 8 miljoen mensen op de vlucht joeg.

Een nipte meerderheid van de Colombiaanse bevolking die haar stem uitbracht, verwierp het eerste vredesakkoord in een referendum op 2 oktober. De regering en de FARC gingen daarna opnieuw rond de tafel zitten en voerden ook gesprekken met de tegenstanders van het akkoord. De oppositie vindt dat er in de aangepaste tekst nog steeds te veel toegevingen worden gedaan aan de FARC en verliet de zaal bij de stemmingen in het Congres.

De FARC moet zich de komende maanden concentreren in specifieke gebieden en de wapens inleveren onder toezicht van de Verenigde Naties. Verschillende onderdelen van het vredesakkoord zullen in aparte wetten worden omgezet.

Nog een lange weg te gaan

Broederlijk Delen is blij dat er eindelijk een definitief vredesakkoord aangenomen is. Het belooft onder meer landhervormingen en bestrijding van de grote armoede op het platteland.

“Vooral op het platteland snakken gemeenschappen naar het einde van de oorlog”, zegt beleidsmedewerker Wies Willems van Broederlijk Delen. “De overgrote meerderheid van de bevolking in de zwaarst getroffen regio’s stemde tijdens het referendum op 2 oktober dan ook vóór het eerste akkoord.”

“Tegelijkertijd blijven we samen met onze partnerorganisaties zeer bezorgd over de mensenrechtensituatie in het land. Het geweld tegen gemeenschapsleiders en activisten houdt aan. Dit jaar werden al 70 mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia, meer dan in heel 2014 en 2015. Bovendien blijven andere gewapende groepen zoals paramilitairen en het ELN, een andere guerillabeweging, actief op het terrein.”

We blijven bezorgd over de mensenrechtensituatie in het land. Het geweld tegen gemeenschapsleiders en activisten houdt aan. Dit jaar werden al 70 mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia.

“Daarnaast zijn er ook talrijke conflicten rond grote economische projecten, zoals mijnbouw en energiewinning, vaak met betrokkenheid van buitenlandse bedrijven. Er zijn dan ook heel wat uitdagingen in de post-conflictperiode om vrede effectief waar te maken. Ook de internationale gemeenschap draagt hierin een grote verantwoordelijkheid.”