Van 1 september tot 4 oktober sluiten wij ons aan bij de wereldwijde acties om onze planeet te vieren. We gaan op zoek naar nieuwe manieren van leven om zo een rechtvaardige en duurzame samenleving tot stand te brengen en beter te zorgen voor zowel mens als planeet.

Paus Franciscus nodig ons uit om te "herinneren, terug te keren, te herstellen en te verheugen" om zo de harmonieuze relatie tussen mens en natuur versterken. Want de manier waarop we voor ons eigen huis zorgen benadrukte de onlosmakelijke band tussen de zorg voor ons eigen huis en de manier waarop onze economie werkt.

"We moeten ons huis herstellen met aandacht voor rechtvaardigheid, om ervoor te zorgen dat de controle over landgebruik teruggaat naar wie al generaties lang op dat land leeft. Inheemse gemeenschappen moeten beschermd worden tegen bedrijven, vooral multinationals," aldus Paus Fransiscus in zijn verklaring.

Het wangedrag van bedrijven is een 'nieuwe versie van het kolonialisme' (Querida Amazonia, 14) die armere landen en gemeenschappen, wanhopig op zoek naar inkomen, op beschamende wijze uitbuit.

Paus Fransiscus, Querida Amazonia, 14

"We moeten de nationale en internationale wetgeving versterken om de activiteiten van winningsbedrijven te reguleren en de toegang tot rechtspraak voor de betrokkenen te waarborgen."

Rijke landen creëerden een ecologische schuld door de natuurlijke hulpbronnen van armere landen te plunderen. Deze schuld overnemen is een kwestie van rechtvaardigheid.


 

Nu de pandemie alle scheuren in ons systeem blootlegt, is de oproep van de paus dringender dan ooit en is het duidelijk dat we bij de zorg voor onze gemeenschappelijke huis ook moeten kijken naar onze sociale systemen en onze economieën. Dit is het uitgangspunt voor een rechtvaardige transitie die niemand achterlaat.

Josianne Gauthier, Secretaris-Generaal van de CIDSE

In de loop van de scheppingsmaand worden duizenden acties georganiseerd, digitaal en lokaal, om verbinding te maken met moeder aarde en om te starten met nieuwe gewoontes die het milieu respecteren. Via Change for the Planet- Care for the People verzamelt CIDSE een reeks eco-praktijken voor jongeren en door jongeren over de hele wereld, die kunnen inspireren om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De acties worden gedeeld via Twitter (@ChangeandCare) en Facebook.

Meer informatie