30 Septiembre 2019 - Mensenrechten - Inspraak en vrede - Haiti

PERSBERICHT De situatie in Haïti dreigt verder te escaleren. Al weken vinden er manifestaties plaats tegen de corruptie en het beleid van president Jovenel Moïse. Niemand weet exact welke kant dit opgaat.

Vorige vrijdag nog waren er hevige straatprotesten om het ontslag van huidig president Jovenel Moïse te eisen. Hij stelde de ontslagnemende regering een nieuwe eerste minister voor, die ook bij corruptie betrokken blijkt.

Corruptie in het PetroCaribe dossier 

Al meer dan een jaar komen mensen in Haïti in opstand. Het ophefmakend rapport over de corruptie in het PetroCaribe dossier lag hiervan aan de basis. Goedkope olie uit Venezuela mocht met winst in het land verkocht worden. De opbrengst kwam in een Haïtiaans fonds terecht voor "sociale zaken en ontwikkeling". 3 à 4 miljard USD uit dat fonds zijn in de voorbije jaren in rook opgegaan. Huidig president Jovenel Moïse blijkt betrokken via het bedrijf Agrutrabs dat hij bestuurde vooraleer hij president werd.

De inflatie in Haïti is enorm en de bevolking wordt steeds armer. De instellingen werken niet. Er was al meerdere keren tekort aan brandstof voor vervoer. Het grootste slachtoffer is steeds de gewone bevolking.

De bisschoppen hebben ondertussen ook gereageerd naar aanleiding van de problematische situatie in hun land.

Gespreksavond mensenrechten in Haïti

Op 2 oktober organiseert de Coördinatie Europa-Haïti (CoE-H) een gespreksavond over mensenrechten en waardig leven in Haïti.

Om 18:30 u op het hoofdkantoor van Broederlijk Delen (Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel). Graag een seintje aan Greet Schaumans via g.schaumans [at] scarlet.be.