Brussel, 15 mei 2019 – Vandaag is het Nakba-dag. De dag dat de Palestijnen de catastrofe herdenken die hen trof toen in 1948 de staat Israël werd opgericht. Ruim 500 Palestijnse dorpen werden verwoest en meer dan 750.000 mensen sloegen op de vlucht om tot op vandaag nooit terug te keren naar hun huizen. Vandaag zijn ze met meer dan vijf miljoen.

Op vele manieren duurt de Nakba, of catastrofe, tot op vandaag verder: de onder internationaal recht illegale nederzettingen groeien razendsnel en daarmee ook het aantal Palestijnen die zomaar onteigend worden van hun gronden. In Oost-Jeruzalem werden nog nooit zoveel Palestijnse eigendommen verwoest als in de afgelopen maanden.

Het Israëlisch-Palestijns conflict

Zolang de bezetting voortduurt en een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict uitblijft, duurt de Palestijnse catastrofe verder en blijft samenleven in rust en vrede voor Israëli’s en Palestijnen een verre droom. Beleidsmedewerker Katelijne Suetens werpt haar licht op het Israëlisch-Palestijns in een Q&A over de huidige instabiliteit, het voortdurende geweld en de dagdagelijkse gevolgen voor beide volkeren.

Solidair in stilte

Vandaag werd de catastrofe herdacht tijdens stiltecirkels in heel Vlaanderen en Brussel. Stilte symboliseert de stem van de Palestijnen die niet worden gehoord of monddood worden gemaakt. De stiltecirkels volgen het voorbeeld van de vreedzame protestacties die Palestijnen en ook Israëli’s op deze dag houden.