BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC en Belfius investeerden samen afgelopen jaar 1,75 miljard euro in Glencore, Vale en BHP Billiton, drie mijngiganten met een kwalijke reputatie. FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA vragen banken om deze schadelijke financieringen te stoppen.

Het nieuwe dossier, waarin een steekproef werd genomen van enkele bedrijven, verschijnt een jaar na de lancering van het rapport Gedolven grondstoffen, ontgonnen winsten. Daaruit bleek dat banken actief in België tussen 2011 en 2016 in totaal 32 miljard euro investeerden in controversiële mijnbedrijven.

Banken geven in hun beleid wel blijk van mijnbouwrelevante uitdagingen zoals respect voor de rechten van de lokale bevolking, waterkwaliteit en waardig werk. Maar ze hanteren onvoldoende rode lijnen die aangeven welke praktijken niet door de beugel kunnen. Er blijft dan ook geld vloeien naar omstreden bedrijven.

Stuur een bericht naar je bank! 
"Ik eis een beleid dat de financiering uitsluit van mijnbedrijven die mensenrechten schenden en de natuur verwoesten."

Glencore in Peru

Het Zwitserse Glencore is een voorbeeld van zo’n controversieel mijnbedrijf. Onderzoek door verschillende organisaties en overheidsorganen toont aan dat inheemse gemeenschappen in Espinar (Peru), waar Broederlijk Delen samenwerkt met lokale organisaties, blootgesteld zijn aan te hoge concentraties zware metalen. Ook hun drinkwater is vervuild als gevolg van mijnbouwactiviteiten in de streek. Daardoor hebben ze te kampen met verschillende gezondheidsproblemen. Bij protesten in 2012 vielen drie doden, waarvoor nu in Londen een proces loopt tegen het bedrijf.  

Mijngiganten Vale en BHP Billiton bezitten samen  het Braziliaanse mijnbedrijf Samarco, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootste ecologische ramp in de Braziliaanse geschiedenis. Op 5 november 2015 brak in de mijnstaat Minas Gerais een dam, waardoor een giftige modderstroom zes dorpen overspoelde en de rivier Doce over meerdere kilometers vervuilde, tot in de oceaan. 19 mensen stierven, 600 verloren hun huis. Onderzoek wees uit dat Samarco op de hoogte was van de risico's en te weinig heeft gedaan om de ramp te voorkomen.

In Espinar (Peru) wordt de lokale bevolking ziek als gevolg van de mijnbouw door het Zwitserse bedrijf Glencore

Strenger beleid noodzakelijk

FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA vragen banken een aanscherping van hun beleid rond mensenrechten, milieu en goed bestuur, om investeringen in schadelijke mijnbouw onmogelijk te maken.

Vorig jaar beloofde minister Van Overtveldt om BNP Paribas aan te spreken op deze problematiek. De Belgische staat is immers een belangrijke aandeelhouder van de bank. Bovenstaande ngo's sturen vandaag een brief naar de minister om blijvende aandacht voor dit probleem te vragen.

Lees hier de volledige update van het dossier.