Van 2010 tot 2019 werkte Nadia Nsayi als beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. De focus van haar werk lag op inspraak en vrede in de Democratische Republiek Congo met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en het oosten van het land (provincies Noord- en Zuid-Kivu). Daarnaast volgde ze de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op.

Artikels van deze auteur

23 Diciembre 2019 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Welke uitdagingen staan de Congolese leiders en hun internationale partners te wachten?

Humanitaire crisis in Oost-Congo
16 Septiembre 2019 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Deze week ontvangt België de nieuwe Congolese president. Nadia Nsayi was onlangs in het afgelegen Mikwi en deelt haar vragen voor Tshisekedi.

Le dossier apporte une rétrospective sur les élections et présente quelques défis postélectoraux.

De jongeren van Africa Reconciled hopen dat hun nieuwe president zal luisteren naar de schreeuw van de Congolese jongeren voor positieve verandering.

Humanitaire crisis in Oost-Congo

De regering moet meer inspanningen leveren voor een volwaardig beleid tegen racisme en discriminatie.

Congo: een overzicht na de historische verkiezingen van 30 december 2018.

Zondag 30 december gaan de Congolezen eindelijk naar de stembus kunnen gaan.

07 Diciembre 2018 - Centraal Afrika - Congo - Nadia Nsayi

Het Afrikamuseum opent opnieuw de deuren na een renovatie van vijf jaar. Onze beleidsmedewerker Nadia Nsayi is voorzichtig positief.

Het dekolonisatiedebat mag niet beperkt blijven tot het Belgisch koloniaal beleid vóór de onafhankelijkheid in 1960, aldus beleidsmedewerker Nadia Nsayi.

19 Noviembre 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Beleidsmedewerker Nadia Nsayi geeft een stand van zaken in vijf antwoorden.

09 Noviembre 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Tienduizenden Congolezen zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Congolese dokter Denis Mukwege neemt samen met de Iraakse Nadia Murad de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Een krachtig en hoopvol signaal.

Nadia Nsayi hekelt het Belgische koloniale herdenkingsbeleid. Kritische verantwoording bij standbeelden van Leopold II is goed, maar niet voldoende.

Joseph Kabila gaat niet voor een derde ambtstermijn. Is er terug hoop voor Congo?

29 Junio 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Een lumumbaplein in Antwerpen is nog niet voor vandaag.

25 Junio 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Charis Basoko van de Congolese mensenrechtenkoepel Rodhecic vreest voor een uitbraak van volkswoede als Kabila zich blijft vastklampen aan de macht.

Op donderdag 17 mei stemt de bevolking van Burundi over een grondwetswijziging. Wat brengt de toekomst?

Nadia Nsayi is terug van drie weken Congo en vertelt haar verhaal.

Humanitaire crisis in Oost-Congo
02 Febrero 2018 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

In Congo staat de democratie onder druk. Het protest van de burgers klinkt steeds luider. Wat zal 2018 brengen? Nadia Nsayi beantwoordt zes vragen.

06 Noviembre 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Na maanden wachten publiceerde de Congolese kiescommissie (CENI) eindelijk een kieskalender op zondag 5 november 2017. De commissie plant de verkiezingen in december 2018.

DRc, Congo, Kabila, democratie, verkiezingen

Op 16 oktober keurden 151 landen de toetreding van Congo tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) goed. Nadia Nsayi, onze beleidsmedewerker Centraal-Afrika, reageert.

05 Septiembre 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Om het tij in Congo te doen keren zijn radicale ingrepen nodig: een mentale renaissance en een wervende visie op een waardige toekomst. Die ommekeer zal van de Congolezen zelf moeten komen.

DRC, Congo, democratie

Sinds 2015 wankelt de vrede in Burundi. Een poging tot een staatsgreep kende harde repressie als gevolg. Onze medewerkster Nadia Nsayi ging kijken hoe het land het twee jaar na de crisis stelt.

29 Marzo 2017 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Beleidsmedewerker Nadia Nsayi geeft uitleg bij het geweld in de Kasaï-regio in Congo. Daar vielen sinds 2016 al 400 doden, waaronder twee onderzoekers van de VN.

Eén maand geleden keurden de politieke meerderheid en de oppositie in Congo een akkoord goed. Dat bereidt de weg voor naar verkiezingen in 2017. Beleidsmedewerker Nadia Nsayi blikt terug én vooruit.

19 Diciembre 2016 - Inspraak en vrede - Congo - Nadia Nsayi

Het zijn bewogen tijden in Congo. Het uitstel van de verkiezingen stortte het land in een onzekere periode. Onze collega Nadia over de situatie in haar geboorteland.

verkiezingen Congo, Kabila, betoging

In Congo bereikte president Kabila een politiek akkoord over de verkiezingen. Hij mag op post blijven tot mei 2018. Voorlopig haalt hij zijn slag thuis. Maar is de crisis daarmee afgewend?

Op 19 september 2016 moesten de Congolezen een nieuwe president kiezen. Joseph Kabila klampt zich echter vast aan de macht en stelt de verkiezingen uit. Nadia Nsayi analyseert.

11 Septiembre 2016 - Congo - Nadia Nsayi

De Vlaamse vredesweek (21 sep tot 2 okt) richt de schijnwerpers op Congo. Onze medewerkster Nadia Nsayi vreest dat de politieke impasse in het land ontspoort.

Voorjaar 2015 brak de storm los in Burundi. We volgden de situatie op de voet, geven advies aan beleidsmakers, informeren journalisten en sensibiliseren de publieke opinie. Een stand van zaken.

Páginas