Stap 1: wat, wanneer, waar en wie?

Kies een actie die bij jou past

Een boekenverkoop? Een rommelmarkt? Een wafelenbak? Een fuif? Het is belangrijk om vooraf goed te weten wat je wil organiseren. En hoe groots je de actie zie. Het organiseren van een actie brengt vaak heel wat praktische en logistieke beslommeringen met zich mee. Wees op voorhand realistisch in je verwachtingen en start op tijd met de voorbereidingen. Zo voorkom je dat je zelf gefrustreerd geraakt. En verhoogt de kans op slagen van je actie.

Stel een team samen

Het is niet evident om helemaal in je eentje een actie te organiseren. Zowel tijdens de voorbereidingen als tijdens de actie zelf is het vaak handig om één of meerdere vrijwilligers te hebben die willen helpen.

TIP: Werk samen met andere verenigingen: de plaatselijke jeugdbeweging, Wereldwinkel, sportclub, kookclub, … Met verenigde krachten bereik je ook makkelijk een breed publiek.

Reserveer een datum en locatie

Reserveer tijdig een zaal. Controleer ook of het nodige materiaal voorhanden is. En reserveer een datum. Indien je een grote, publieke activiteit organiseert zoals een rommelmarkt of een fuif, controleer dan eerst of er op jouw datum al geen andere, concurrerende acties plaatsvinden.

TIP: Via de stad of het dorp heb je vaak makkelijk toegang tot een goedkope(re) locatie en materiaal.