13 september 2017 - Congo

Sinds april 2016 heerst in de provincie Kasaï in Congo een conflict dat uitgroeide tot een humanitaire crisis. In mei riepen we op tot solidariteit met de getroffen regio. Dankzij de massale reactie op onze oproep tot steun kunnen partnerorganisaties INADES en PRODEK de eerste noden lenigen op het terrein. Van harte bedankt!

 
De Congolese overheid weigerde de opvolger van een traditionele chef te erkennen, waarop die zijn eigen militie oprichtte. Het Congolese leger reageerde met veel geweld tegenover vermeende militieleden. De gewone burgerbevolking deelde in de klappen. Honderdduizenden gezinnen sloegen op de vlucht voor de vernielingen, plundering, verkrachtingen en moorden. Ondertussen is het weer wat kalmer: mensen keren terug naar hun dorp.
 
DRC, Congo, Kasai, crisis, noodhulp
 
De gevluchte boerenfamilies hebben zich een jaar lang verscholen in het bos. Ze leefden in van takken en bladeren gemaakte hutten en voedden zich vooral met maniok. De mensen aarzelden om terug te keren en waren bang. Onze partnerorganisaties organiseerden sensibiliseringsacties om de bevolking te motiveren terug te keren. Inmiddels zijn alle getroffen boerenfamilies die deel uitmaken van ons programma teruggekeerd.
 
DRC, Congo, Kasai, crisis, noodhulp
De boeren zijn gestart met het klaarmaken van hun veldjes voor het nieuwe zaaiseizoen. PRODEK en INADES stellen werkmateriaal en kwalitatief zaaigoed beschikbaar: zwartoogbonen, pindanoten en mais. Maar de broodnodige regen laat dit jaar lang op zich wachten. Dat maakt de toekomst erg onzeker.
 
DRC, Congo, Kasai, crisis, noodhulp
Het huis van dit gezin is door het leger in brand gestoken. Zij hebben geen dak meer boven hun hoofd. Dankzij de steun van onze schenkers kreeg het gezin, in afwachting van de wederopbouw, een dekzeil en keukenmateriaal. Zo’n 35 vrouwen in de zwaar getroffen regio Kabeya Kamuanga krijgen deze week een microkrediet van 50 dollar om een handeltje op te zetten. Daarmee kunnen ze toch wat geld verdienen. We hopen dat de getroffen families snel weer op eigen benen staan.
 
DRC, Congo, Kasai, crisis, noodhulp
 

Onze medewerkster Monique Van Meegeren trok onlangs naar de provincie Kasaï in Congo om er te luisteren naar de verhalen van teruggekeerde vluchtelingen. In het Radio 1 programma De Wereld Vandaag kwamen haar bevindingen uitgebreid aan bod. Journaliste Katrien Vanderschoot gaf duiding bij deze crisis. Beluister hier het fragment.

 

Lees ook

Broederlijk Delen en Scheut vinden elkaar op basis van eenzelfde evangelische motivatie die zich vooral uitdrukt in liefde en solidariteit.

Ivo Vanvolsem woont en werkt al jaren in de getroffen regio in Congo. Lees zijn getuigenis.