01 maart 2017 - Campagne - Burkina Faso

Op de ochtend van 1 maart stelden we op de Ijzerenleen in Mechelen onze campagne voor aan de pers. Zoals het een typische lenteochtend in Vlaanderen betaamt, hoefden we niet om regen te vragen. Die viel met bakken uit de lucht. Ideaal om uit te doeken te doen hoe wij graag een deel van wat wij hier in overvloed hebben, zouden delen met de arme boeren in Burkina Faso.

Acht maanden lang valt er in Burkina amper een druppel regen. Honderdduizenden boerenfamilies moeten elke dag keihard werken om te overleven. “Voor ons is regen een vervelende zaak, maar voor de mensen in Burkina Faso betekent regen “leven”. Elke druppel regen is een geschenk,” zei onze directeur, Lieve Herijgers. “Regen betekent een goede oogst. Regen betekent ook inkomsten en dus een betere toekomst. Vandaar de slogan en oproep van de campagne ‘Stort regen voor Burkina Faso’.”

 
Elodie Ouédraogo is ambassadrice van deze campagne. "Ik ben Burkinese van origine, een groot deel van mijn familie woont in Burkina Faso. Een paar jaar geleden ben ik teruggegaan en heb ik de problematiek van heel dichtbij kunnen zien. Toen Broederlijk Delen mij benaderde en ik hoorde dat we op een eenvoudige manier een verschil kunnen maken voor de mensen ginder, wilde ik daar heel graag aan bijdragen," vertelde Elodie. 

Bij de campagne hoort dit jaar een speciale SMS-actie. Al wie een emoji van een regenwolk of het woord ‘regen’ sms’t naar het hummer 4666 doneert één euro aan Broederlijk Delen. Elodie Ouédraogo stuurde de eerste regenwolk en gaf zo het startsein voor de ludieke act.

Vrijwilligers en medewerkers beelden de boodschap van ‘Stort Regen’ uit met een ludieke act. Drie mensen sproeien met hun gieters regen over een typisch, droog Burkinees landschap. De regen symboliseert hun solidariteit. Uit die grote bloempotten komen langzaam drie mensen tevoorschijn. Een kind, een student en een boerin. Zij tonen ons het toekomstplan dat zij dankzij deze solidariteit kunnen uitvoeren.

Het Burkinese trio Saba Folie zorgde voor sfeer. Of riepen ze stiekem met hun muziek de regen op? 

We werkten voor deze actie samen met Mechelen Mondiaal. Zij steunen ons programma in Burkina Faso.
Bedankt aan iedereen die geholpen heeft!