30 Januari 2017 - Recht op voedsel - Campagne - Burkina Faso

Aline Zongo, directrice van Inades Burkina Faso, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen trok half oktober richting Guatemala voor een internationale ontmoeting rond alternatieven voor ontwikkeling. Aline is vooral bezig met het stimuleren van duurzame landbouw in haar land. Het groene Guatemala was voor haar een hele andere realiteit dan de droge en zanderige Sahel.

 

Aline, je hebt enkele landbouwprojecten bezocht in Guatemala. Wat was jouw indruk?

Ik ken in Burkina Faso geen enkele plaats waar zoveel bomen en vruchtbare grond aanwezig zijn als in de gemeenschap La Florida waar ik enkele dagen verblijf. De landbouwomstandigheden zijn er helemaal anders. Hier was amper een gebrek aan regen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen waren voor de mensen hier. De Guatemalteekse overheid steunt de kleine boer evenmin. Zij kiest liever voor grootschalige finca’s, landgoederen, gericht op de export. 
 

Wat heeft deze internationale uitwisseling tussen mensen uit Afrika en Latijns-Amerika met jou gedaan?

Ik zie wereldwijd heel wat gemeenschappelijke uitdagingen. De macht van bedrijven is enorm en leidt overal tot controverse. Lokale bevolkingsgroepen verliezen hun autonomie en worden verdrukt. Vrouwen en kinderen zijn 
hier vaak het grootste slachtoffer van. Maar ik zie ook hoop. Kleinschalige alternatieven die her en der ontstaan. Alternatieven die tegengewicht willen bieden aan deze ongelijke machtsverhoudingen en juist kiezen om de leefomstandigheden van lokale bevolkingsgroepen te versterken.
 

Wat neem je terug mee naar Burkina Faso?

Ik bezocht in Guatemala een gemeenschap van 30 gezinnen die volledig zelfvoorzienend kunnen werken door de krachten te bundelen en volledig over te schakelen op de technieken van agro-ecologie. Ook in Burkina Faso moet men investeren in dergelijke kleinschalige proefprojecten die tot verandering kunnen leiden. Ik geloof niet in grote revoluties. Door te experimenteren met nieuwe vormen van landbouw, door samen te werken en mensen rondom je te verzamelen die er mee voor willen gaan, kan je ergens komen.