02 oktober 2017 - Jongeren - Burkina Faso

Het schooljaar begint in Burkina Faso een maand later dan bij ons. Op 2 oktober openen de scholen na 3 maanden opnieuw hun deuren. Ook in Bourzanga, waar we vorig jaar Rainata en Abbas tegen het lijf liepen.

3 maanden ?!

Ja hoor, de grote vakantie duurt in Burkina Faso 3 maanden. 3 maanden die ongeveer gelijk lopen met het regenseizoen. Want in Burkina Faso srpeken we niet van herfst, winter, lente en zomer, wel van een "regenseizoen" dat ongeveer 4 maanden duurt en een "droog seizoen" dat de rest van het jaar inpalmt (8 maanden dus). 

De familie van Rainata en Abbas heeft (net zoals 4 op de 5 families in Burkina Faso) een "familieveld". In de grote vakantie werkt iedereen mee op het veld. Daarop verbouwen ze elk jaar tijdens het regenseizoen gierst.

Die gierst vult de familiale graanschuur, waar een jaar lang uit geplukt wordt voor het bereiden van de dagelijkse portie "to", een soort van pap. Rainata en haar zussen plantten ook mais, pindanoten en bonen.

Elk jaar een beetje anders

Het veld ziet er elk jaar een beetje anders uit. Daar waar ze vorig jaar verstoppertje speelden tussen de lange gierststengels, zullen ze binnenkort pindanoten oogsten. Waar vorig jaar bonen uit de grond werden gehaald, hebben ze dit jaar niets geplant. Door dit zogenaamde "roteren van gewassen" zorgt de familie ervoor dat de organismen die de grond vruchtbaar maken, niet uitgeputraken.  

Voor vandaag en voor morgen

Burkina Faso, campagne, Abbas, Rainata, school, onderwijsElke dag trekken Rainata en Abbas naar het veld. Onderweg schudden ze karitévruchten uit de bomen, jagen ze met de katapult vogels en salamanders de stuipen op het lijf en verzamelen ze bladeren, van de baobab bijvoorbeeld, voor het bereiden van de saus voor de volgende dag.

Aangekomen op het veld, grijpt elk z’n hak en beginnen ze gedreven aan het bevrijden van de gewassen van het verstikkende onkruid. Er bestaan chemische producten die dit werk voor hen zouden kunnen doen, maar die zijn slecht voor die organismen in de grond en zorgen er zelfs voor dat de lekkere smaak van de pinda’s en bonen afneemt.

Daarom kiest Rainata’s familie ervoor die middelen niet te gebruiken. Dat vraagt wat meer werk, maar zorgt ervoor dat Rainata (en de kinderen van Rainata, en de kinderen van de kinderen van Rainata,…) later ook nog zal kunnen profiteren van een vruchtbare bodem en lekker en gezond voedsel.

Terug naar school

Maar nu terug naar school! Ook Abbas staat vanaf vandaag om 7 uur ‘s morgens in de rij en zal weldra het Burkinese volkslied kunnen meezingen. De immer enthousiaste jongen staat te popelen om op dezelfde speelplaats te mogen spelen als zijn grote broer en zussen.

Tot oktober zullen de weekends nog ingepalmd worden door het veld. Daarna maakt de regen definitief plaats voor steeds meer zon en is er weer tijd voor iets anders. Of Rainata weer visjes zal verkopen op zaterdag, weet ze nog niet. Misschien gaat ze ook wel aan de slag met de blaadjes van de moringabomen die haar mama plantte voor de deur van hun huis? Daar kan je namelijk zeep en balsem mee maken die erg goed zijn voor de huid. Tante Amssetou weet alvast hoe!

 

door Lore Raport, vrijwilliger voor Broederlijk Delen in Burkina Faso