In Bolivia liggen opnieuw prominente activisten onder vuur die zich kritisch uitlaten over het grondstoffen- en energiebeleid van president Evo Morales.

Het gaat om Pablo Solón, directeur van de ngo Fondación Solón, en journalist Rafael Archondo. Beiden zijn voormalige VN-ambassadeurs voor Bolivia. Pablo Solón is gekend vanwege zijn werk rond klimaat, natuurlijke rijkdommen en alternatieven voor het gangbare economische model in Latijns-Amerika. Hij leidt momenteel de ngo Fundación Solón en was voordien directeur van de organisatie Focus on the Global South.

Pablo Solón werkte al bij verschillende gelegenheden samen met Broederlijk Delen en ons internationale netwerk CIDSE. Hij was vorig jaar ook nog te gast bij Broederlijk Delen voor een lezing over ‘buen vivir’ en levensstijl.


Pablo Solón leverde de laatste tijd forse kritiek op de bouw van twee megastuwdammen in het Boliviaanse Amazonegebied, de projecten Chepete en El Bala. Het huidige ontwikkelingsmodel van het land, dat steunt op de ontginning van natuurlijke rijkdommen, heeft volgens hem zijn grenzen bereikt. Ook journalist Archondo liet zich al kritisch uit voor de twee projecten.

In een poging om beiden het zwijgen op te leggen, is de regering op zoek gegaan naar een voorwendsel: ze beschuldigt Pablo Solón ervan dat hij Rafael Archondo onwettelijk zou hebben aangesteld als zijn opvolger als VN-ambassadeur voor Bolivia. Archondo wordt er op zijn beurt van beschuldigd de wet te hebben overtreden door zijn eigen ambtstermijn in die functie te verlengen. De regering eist vier jaar celstraf voor beiden.

Eerder kwam ook al onze partnerorganisatie CEDIB onder vuur te liggen. De democratische ruimte voor kritische ngo's en sociale bewegingen in Bolivia wordt alsmaar kleiner.

Broederlijk Delen en CIDSE betuigen hun solidariteit met Solón en Archondo. We roepen de Boliviaanse regering op haar ongegronde beschuldigingen in te trekken en voorwaarden te garanderen voor een democratisch debat over de ontwikkelingsagenda in het land, in lijn met de Boliviaanse grondwet.

Meer info op de websites van Focus on the Global South en CIDSE.