U bent hier

Mensenrechten

Broederlijk Delen streeft naar een wereld waar de mensenrechten worden gerespecteerd van iedereen.

Mensenrechten verdedigen: niet zonder risico

De repressie van mensenrechtenverdedigers neemt verschillende vormen aan. Jaarlijks worden er tientallen mensenrechtenactivisten vermoord. Minder zichtbaar, maar enorm slopend en schadelijk voor het werk van activisten, zijn de voortdurende intimidatie, stigmatisering en vervolging. Overheden en bedrijven bestempelen activisten graag als onruststokers, tegenstanders van ontwikkeling, en soms zelfs als terroristen.

  • Latijns-Amerika is de regio met de meeste moorden op mensenrechten- en milieuactivisten. Het zijn gewone burgers, vaak boerenleiders en inheemsen, die de hebzucht van mijnbouwmultinationals, de agro-industrie en energiegiganten aanklagen.
  • Ook elders zijn mensenrechtenverdedigers niet veilig. In Israël viseert de regering steeds vaker kritische stemmen. In Congo arresteert het regime van Kabila opposanten om hun politieke overtuigen.
  • Tientallen landen voerden de laatste jaren wetgeving in die de bewegingsvrijheid van ngo’s en activisten inperkt. Ook partnerorganisaties van Broederlijk Delen worden getroffen.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

De bescherming van mensenrechtenverdedigers is een gedeelde verantwoordelijkheid van nationale overheden en de internationale gemeenschap.

Nationale overheden moeten in eerste instantie hun eigen bevolking beter beschermen: door corruptie en straffeloosheid te bestrijden, en de lokale bevolking op een ernstige manier te raadplegen. Ze hebben ook de plicht om effectieve beschermingsmechanismen te voorzien voor activisten.

Ook voor de internationale gemeenschap is er een belangrijke rol weggelegd. België en de Europese Unie kunnen zich bijvoorbeeld sterker uitspreken over geweld tegen activisten en beschermingsprogramma’s financieel steunen. Op hun beurt moeten bedrijven en investeerders zich engageren om nauwgezet de hele keten van hun activiteiten te checken op mensenrechtenrisico's. Financiering aan projecten die aantoonbaar de mensenrechten schenden, moet stoppen.
 

Wat doet Broederlijk Delen?

Broederlijk Delen kaart het thema aan bij beleidsmakers en journalisten.

Achter elke aanval op een mensenrechtenactivist schuilt de strijd van een hele groep mensen tegen extreme ongelijkheid en voor een beter leven. Ook in onze partnerlanden is de bescherming van mensenrechtenverdedigers een prioriteit. Onze steun en solidariteit zijn daarbij cruciaal.

Nationaal Actieplan Bedrijven & Mensenrechten

De Belgische overheid hoopt met het Nationaal Actieplan (NAP) 'Bedrijven en Mensenrechten' diverse actoren zoals bedrijven, Belgische handelsvertegenwoordigers in het buitenland, diplomaten en Belgische burgers bewust te maken over de noodzaak om mensenrechtenschendingen als gevolg van Belgische bedrijfsactiviteiten te voorkomen.

Tintayamijn, Glencore, Peru, vervuiling, mijnbouw

Het actieplan is een stap in de goede richting, maar meer ambitie is noodzakelijk.

Dossier Kleine Helden

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico’s, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.
 

Gustavo Illescas - Guatemala

Gustavo Illescas, Mensenrechten, Guatemala

Gustavo Illescas is journalist en mensenrechtenactivist. Hij kreeg zelf al meermaals bedreigingen. Ook was hij getuige van mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Sarit Michaeli - Israël

Sarit Michaeli, Israël, Mensenrechten

Sarit Michaeli is de internationale beleidsmedewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Door haar werk kwam ze ook zelf al in contact met geweld door het Israëlische leger.

Charis Basoko - Congo

Charis Basoko, mensenrechten, Congo

Charis Basoko is politicoloog en medewerker bij RODHECIC, een netwerk van Congolese mensenrechten- organisaties. RODHECIC ziet o.a. toe op de veiligheid van activisten.

In de actualiteit

De Israëlische autoriteiten maken zich klaar om het bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar met de grond gelijk te maken.

Hoe is het gesteld met mensenrechten in Guatemala, twintig jaar na de moord op bisschop Gerardi?

Latijns-Amerika blijft het gevaarlijkste continent voor verdedigers van land- en milieurechten. Een nieuw regionaal verdrag belooft betere bescherming door overheden in de regio. Maar wat doet Europa?