U bent hier

Mensenrechten

Mensenrechten verdedigen: niet zonder risico

Wereldwijd is er een tendens van repressie tegen mensenrechtenverdedigers. Overheden en bedrijven bestempelen activisten graag als onruststokers, tegenstanders van ontwikkeling, en soms zelfs als terroristen.

Tientallen landen voerden de laatste jaren wetgeving in die de bewegingsvrijheid van ngo’s en activisten inperkt. Ook partnerorganisaties van Broederlijk Delen worden getroffen.

  • In Latijns-Amerika worden elk jaar tientallen milieu- en landbeschermers vermoord. Het zijn gewone burgers, vaak boerenleiders en inheemsen, die de hebzucht van mijnbouwmultinationals, de agro-industrie en energiegiganten aanklagen.
  • Ook elders zijn mensenrechtenverdedigers niet veilig. In Israël viseert de regering steeds vaker kritische stemmen, zoals die van mensenrechtenorganisaties. In Congo arresteert het regime van Kabila opposanten om hun politieke overtuigen.

Wat doet Broederlijk Delen?

De bescherming van mensenrechtenverdedigers is een verantwoordelijkheid van nationale overheden en de internationale gemeenschap. Broederlijk Delen kaart het thema aan bij beleidsmakers en journalisten.

Ook in onze partnerlanden is de bescherming van mensenrechtenverdedigers een prioriteit. Onze steun en solidariteit zijn cruciaal.

De federale regering lanceert een Nationaal Actieplan "Ondernemingen en Mensenrechten". Een stap in de goede richting, maar meer ambitie is noodzakelijk.

Dossier Kleine Helden

Onze kleine helden zijn burgers die zich elke dag, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land. We nemen je mee in de verhalen van activisten uit Guatemala, Israël en Congo.
 

Gustavo Illescas - Guatemala

Gustavo Illescas, Mensenrechten, Guatemala

Gustavo Illescas is journalist en mensenrechtenactivist. Hij kreeg zelf al meermaals bedreigingen. Ook was hij getuige van mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Sarit Michaeli - Israël

Sarit Michaeli, Israël, Mensenrechten

Sarit Michaeli is de internationale beleidsmedewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Door haar werk kwam ze ook zelf al in contact met geweld door het Israëlische leger.

Charis Basoko - Congo

Charis Basoko, mensenrechten, Congo

Charis Basoko is politicoloog en medewerker bij RODHECIC, een netwerk van Congolese mensenrechten- organisaties. RODHECIC ziet o.a. toe op de veiligheid van activisten.

Mensenrechten onder vuur

De bedreiging van mensenrechten neemt verschillende vormen aan. In de meest extreme gevallen zelfs die van moord.

Achter elke aanval op een individu schuilt de strijd van een hele groep mensen tegen extreme ongelijkheid én voor een beter leven. Onze partnerorganisaties blijven zich inzetten. Mét onze steun en solidariteit.