Liturgie en spiritualiteit
Al meer dan vijftig jaar verbindt Broederlijk Delen de vastenspiritualiteit met solidariteit tussen mensen hier en mensen in Afrika en Latijns-Amerika.
Centraal in de campagne van 2018 staat de oproep voor een wereldwijd duurzaam landbouw- en voedselsysteem, opdat er geen honger meer zou zijn in deze wereld. Het verhaal van de Oegandese Grace staat centraal. Zij slaagt er dankzij de hulp van partnerorganisatie COSIL in haar kinderen twee maaltijden per dag te geven. Maar dit is niet evident.
Dat mensen honger lijden is onrechtvaardig. Als God het voor het zeggen had, dan had iedereen voldoende te eten, ongeacht zijn of haar afkomst, zijn of haar plek in de wereld. Elk leeg bord is een zonde. Daarom zijn we solidair met de boeren in Oeganda en steunen we hun strijd tegen de honger, voor een duurzaam landbouwsysteem. De vasten is een uitgelezen periode om onze solidariteit en ons engagement aan te scherpen. Om werk te maken van Gods droom voor deze wereld en verbondenheid te creëren met de boeren in Oeganda.
Campagnematerialen liturgie en spiritualiteit
- Liturgiemap
Kant-en-klaar materiaal voor parochies en groepen die in een viering of gesprek willen stilstaan bij vastenspiritualiteit. De rode draad is ‘Vasten: tijd van gerechtigheid’.- Bestel de brochure
- Download de brochure:
liturgie_2018_lr.pdf (2.03 MB)
- Je kan de teksten ook apart als worddocument downloaden:
1. Aswoensdag (20.95 KB)
2. Eerste zondag (23.13 KB)
3. Tweede zondag (20.52 KB)
4. Derde zondag (21.36 KB)
5. Vierde zondag (21.19 KB)
6. Vijfde zondag (21.14 KB)
7. Palmzondag (18.96 KB)
8. Pasen (16.68 KB)
9. Vieren met eerste communicanten (17.47 KB)
10. Vieren met vormelingen (23.87 KB)
- Een homilie voor elke zondag in de vastentijd
Achtergrondteksten bij de Bijbellezingen. Geschreven door Jan De Roeck.1._aswoensdag_-_achtergrond.docx (15.62 KB)
2._eerste_zondag_-_achtergrond.docx (18.79 KB)
3._tweede_zondag_-_achtergrond.docx (17.58 KB)
4._derde_zondag_-_achtergrond.docx (16.69 KB)
5._vierde_zondag_-_achtergrond.docx (16.13 KB)
6._vijfde_zondag_-_achtergrond.docx (16.71 KB)
- Powerpointpresentatie
- met foto's bij de viering:
Liturgie powerpoint 2018 (2 MB)
- met foto's bij de viering:
- Vastenkalender '40 dagen voedsel vinden'
Kalender (40 dagen) met elke dag een spreuk of citaat en enkele korte teksten of getuigenissen. - Tekstenboekje Spoor ZeS ‘Toekomst op je bord’
Spoor ZeS biedt een verzameling poëzie, doordenkers, mijmeringen en methodieken aan in een handig boekje. Voor individueel gebruik en gebruik in groepen en klassen. - Campagnelied ‘Een positief verhaal'
- Bestel de cd
- Download het lied, de tekst en partituur (algemeen en voor koor):
een_positief_verhaal.zip (479.19 KB)
- Spel voor vormelingen - Planeet V
Kruip samen met je vormelingen in de huid van een stel avonturiers en tover Planeet V om tot een meer leefbare planeet.- Download het spel:
planeetv-pionsspelborda1.zip (8.8 MB)
- Het spelbord op groot formaat en alle benodigdheden kan je ontlenen bij de regionale diensten.
- Download het spel:
Aan de slag met de gespreksmethodiek van Broederlijk Delen
In deze gespreksmethodiek laten we groepen van mensen kennis maken met het levensstijlverhaal van Broederlijk Delen. Wil je aan de slag gaan met deze methodiek en wens je hierover meer info? Contacteer dan terri.grootjans [at] broederlijkdelen.be.
gespreksmethodiek_levensstijl.zip (8.01 MB)
Liturgische en spirituele activiteiten
Vrijwilligers in de parochies halen geld op voor het werk van Broederlijk Delen.
Lees ook
Ter gelegenheid van 50 jaar encycliek Populorum Progressio hebben de Belgische bisschoppen een nieuwe pastorale brief ‘Populorum Communio’ gepubliceerd.
Op 18 juni 2015, precies één jaar geleden, stelde paus Franciscus zijn eerste encycliek Laudato Si’ aan de wereld voor. Wat heeft deze encycliek in het voorbije jaar zoal teweeggebracht?

Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen, selecteerde enkele sterke quotes uit de encycliek Laudato Si van Paus Franciscus. Ze legt uit waarom.
Onlangs werd bekend dat aartsbisschop Léonard de gemeenschap van de Begijnhofkerk wil overplaatsen naar een kerk in Molenbeek, buiten het Brussels centrum.