Lesideeën over mijnbouw en grondstoffen

De basisles en inspiratiebundel zijn het resultaat van het driejarig project Second Life@School, dat tot stand kwam in samenwerking met Studio Globo, BOS+ en Catapa en met ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Tijdens dit project maakten leerlingen kennis met het wereldwijde grondstoffenverhaal en gingen ze creatief aan de slag onder de oproep ‘geef oude spullen een tweede leven’.

Basisles Second Life@School

In deze uitgewerkte les ontdek je samen met je leerlingen het mondiale verhaal achter onze dagdagelijkse spullen. Er wordt dieper ingegaan op de ontginning van grondstoffen en de bijhorende problemen. Daarnaast maak je kennis met de verschillende fasen die een product doorloopt: van grondstof tot afval. Aan het einde wordt ook gefocust op alternatieven om met onze spullen om te gaan: create, repair, share!

Je kan met deze les voor 1 of 2 lesuren aan de slag.

Inspiratiebundel Second Life@School

Bundel om op klas- of op schoolniveau te werken rond het thema grondstoffen, afval of re-/upcycling van materialen.  Blader door deze pagina’s en vindt een overzicht aan workshops, mogelijkheden tot bezoekjes, interessante reportages en educatieve sites.

Lessenmap 'SecondLife@School' (9.71 MB)

De lessenmap bevat zowel de basisles als de inspiratiebundel.