Koffiestop op school

Met deze handige tips wordt jouw Koffiestop op school een gegarandeerd succes. 

Koffie, dat lust ik niet!

De naam van de actie is dan wel Koffiestop, maar niets houdt jullie tegen om er een Chocostop van te maken. Chocomelk, thee, fruitsap, het kan allemaal.

Betrek de leerlingen

Je kan als leerkracht de Koffiestop organiseren, samen met je collega’s. Je kunt ook de ouders betrekken, of misschien willen de leerlingen zich inzetten tegen armoede in Burkina Faso. 
De mogelijkheden om leerlingen van alle leeftijden te betrekken zijn eindeloos. 

  • Ze kunnen de stand bemannen.
  • Ze kunnen koekjes bakken om te verkopen.
  • Ze kunnen uitnodigingen en affiches knutselen of ontwerpen op de computer.
  • Ze kunnen de stand opvrolijken met muziek en dans.

Aan de schoolpoort of op straat?

In de basisschool is het ideaal om een Koffiestop te organiseren vlak voor of na de les. Zoek een leuk plekje waar de ouders hun kroost opwachten en houd daar je Koffiestop. Het is meteen een gelegenheid om met de ouders een praatje te maken. In het secundair onderwijs is de schoolpoort of de speelplaats één optie, maar je kan het ook over een andere boeg gooien. Trek bijvoorbeeld met je leerlingen de straat op en beman een Koffiestop op de markt of aan een supermarkt.

Geld doorstorten

Stort na afloop de opbrengst zo snel mogelijk op ons rekeningnummer BE12 0000 0000 9292 met vermelding van de mededeling +++201/1000/24023+++. Gebruik bij voorkeur het rekeningnummer van de school. Zo weten we van welke school het geld afkomstig is. Stort je toch als leerkracht zelf het geld door, gebruik dan de vrije mededeling "Koffiestop + naam school + adres school" (bijvoorbeeld: Koffiestop VBS het schooltje, Schoolstraat 1, Zonnedorp). Zo kunnen wij alsnog de opbrengst toewijzen aan je school.

Koffiestop is ook informeren

Een Koffiestop organiseren, dat is meer dan alleen maar geld inzamelen. Het is ook een manier om de leerlingen, leerkrachten en ouders te informeren over de campagne van Broederlijk Delen en hen op te roepen solidair te zijn met jonge boeren.

Bij Broederlijk Delen gaan fondsen werven en educatie hand in hand. Door samen geld in te zamelen, leren de leerlingen dat solidariteit en verbondenheid geen loze begrippen zijn. Ze ondervinden aan den lijve dat ze deel kunnen uitmaken van de oplossing. Met deze tips mist jouw actie haar effect niet:

  • Laat je leerlingen stilstaan bij het waarom van inzamelacties. Ons lesmateriaal komt hierbij goed van pas. 
  • Maak leerlingen enthousiast om geld in te zamelen. Hoe? Een uitdaging, weddenschap of recordpoging kan wonderen doen! 
  • Laat je leerlingen een originele twist geven aan jullie actie. 
  • Toon je leerlingen wat er met het ingezamelde geld gebeurt.

Wil je inspiratie opdoen voor jouw Koffiestop?

Koffiestop bij basisschool Kouterkind Merksem

 

De leerlingen van het zesde leerjaar kwamen twee jaar geleden zelf met het initiatief om een Koffiestop te organiseren. Ouders boden spontaan aan om wafels te bakken en de opkomst was veel groter dan verwacht. Vorig schooljaar wilden we tijdens de Koffiestop aan ouders laten zien hoe we over anderen en van anderen kunnen leren. De eetzaal werd tentoonstellingsruimte. Het zesde leerjaar nodigde de buurt uit met spandoeken en strooibiljetten. De kinderen leidden hun ouders rond en vertelden over het project. Uit de positieve reacties konden we maar één ding concluderen:
goed gewerkt en volgend jaar weer!

Myriam Orens, Leerkracht 6de leerjaar, Vrije Basisschool Sint Jan Berchmans Viversel

 

Koffiestop St Vincentiusschool

Het was bitter koud en er stond een ferme wind maar we lieten ons niet ontmoedigen! Met heel veel enthousiasme, muziek en dans werd de (h)eerlijke koffie mét cake en koekjes uitgedeeld. Niemand die de Grote Markt van Aalst passeerde kon er naast kijken: DvM Humaniora zorgde voor een Zuiders tintje! En wat een opbrengst: maar liefst € 460.

Leerlinge Josefien van Landuyt, DVM Humaniora Aalst