U bent hier

Peru

Een waardig leven en een gezond leefmilieu voor boerengemeenschappen in het Peruaanse Andesgebergte. Dat is waar Broederlijk Delen met 13 lokale partnerorganisaties naar streeft. Samen komen we op voor de rechten van de plattelandsbevolking en ondersteunen we hun eigen plannen.

De uitdagingen

Aan landbouw doen op 4000 meter hoogte, in het grondstofrijke Andesgebergte, is niet evident. Water is er schaars, de gronden dor. De boeren slagen erin zich aan te passen aan dat klimaat. Maar mijnbouw vervuilt steeds meer water en grond. 

De regering stelt zich op als beschermheer van de (buitenlandse) mijnbouwsector. Met de mening van de boeren wordt weinig tot geen rekening gehouden. Protest wordt gewelddadig onderdrukt. 

Grootschalige mijnbouw vervuilt water en bodem in de streek, en verhindert de bevolking haar eigen plannen waar te maken.

De regering stelt zich op als beschermheer van de mijnbouwsector, in plaats van de rechten van de bevolking te garanderen.

Mijnbouw maakt de situatie in de regio erg complex en explosief.

Wat doet Broederlijk Delen?

We ondersteunen de plannen van boerenfamilies die in hun gemeenschappen willen blijven leven en de strijd aangaan voor een waardig leven. Velen kiezen voor een duurzaam alternatief: geen economie die gebaseerd is op winstbejag, maar wel op respect voor het leven en de natuur. Wij helpen hen op te komen voor hun rechten zodat ze zelf hun toekomstplannen kunnen uittekenen.

Boer Marco uit Peru op het veld

Hoe gaat het vandaag met Marco in Peru, het gezicht van onze campagne 2015?

Derechos Humanos Sin Fronteras (DHSF) is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die actief is in de Peruaanse provincie Espinar. 33 jaar geleden begon daar het enorme mijnbouwproject Tintaya.

Peru, Cotabambas, water, klimaat

Van april tot september is het kurkdroog in Cotabambas in Peru. CBC, partnerorganisatie van Broederlijk Delen, gaat daarom op zoek naar een efficiënt en duurzaam waterbeheerproject.

Nieuws en persberichten

Twee partnerorganisaties van Broederlijk Delen trokken naar de aandeelhoudersvergadering van Glencore, met een uitgebreid rapport over de wanpraktijken van het mijnbouwbedrijf.

30 maart 2017 - Klimaat - Peru

De voorbije weken werd het kustgebied in Midden- en Noord-Peru geteisterd door enorme watersnood. Aanhoudende overvloedige regen in het kustgebergte, leidde tot overstromingen en modderstromen.

Belgische banken investeren massaal in omstreden mijnbouwbedrijven. Dat blijkt uit nieuw gezamenlijk onderzoek van 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin.

Contactpersoon

Thomas Craenen
Thomas Craenen
Programmawerking Bolivia, Colombia en Peru
thomas.craenen [at] broederlijkdelen.be