U bent hier

Israël en Palestina

Vrede in Israël en Palestina. Dat is waar Broederlijk Delen naar streeft. Samen met acht partnerorganisaties werken we in Israël en Palestina aan een duurzame en rechtvaardige oplossing voor het conflict. We willen bijdragen aan een betere toekomst voor beide volkeren.

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit. Israël versloeg de gecombineerde Arabische legers en veroverde het de Palestijnse gebieden, een kentering in het Israëlisch-Palestijns conflict.

De uitdagingen

Het conflict tussen Israël en Palestina duurt al meer dan 60 jaar. Zowel Israël als de Palestijnse gewapende groeperingen schenden regelmatig mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook maken normaal sociaal en economisch leven in de Palestijnse gebieden onmogelijk.

Het conflict tussen Israël en Palestina duurt al meer dan zestig jaar. Het internationaal humanitair recht wordt voortdurend geschonden door zowel Israël als Palestijnse gewapende groeperingen.

De Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden maken een normaal sociaal en economisch leven quasi onmogelijk.

Wat doet Broederlijk Delen?

Samen met  lokale organisaties werken we in Israël en Palestina aan een duurzame en rechtvaardige oplossing voor het conflict. We willen bijdragen aan een betere toekomst voor beide volkeren.

Daarnaast doen we aan lobbywerk op Belgische en Europees niveau.

Theatre Day Productions

Ook wie in een conflictgebied opgroeit, heeft het recht om jong te zijn. Om te dromen. Om toekomstplannen te maken. Daarom steunt Broederlijk Delen organisaties zoals Theatre Day Productions

De muur in Israël en Palestina

Samen met Pax Christi Vlaanderen doet Broederlijk Delen aan beleidsbeïnvloeding en sensibilisatie over het Israëlisch-Palestijns conflict.

De organisatie PCFF brengt Israëli’s en Palestijnen samen die in het conflict een familielid zijn verloren. Samen werken ze aan verzoening. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor vrouwen.

Nieuws en persberichten

Woensdag 17 januari besliste een militaire rechter dat de 16-jarige Ahed Tamimi in voorarrest blijft tot aan haar proces.

Op 6 december maakte president Trump bekend dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Wat betekent dit? Wat zijn de gevolgen voor de Palestijnen? En voor de internationale gemeenschap?

70 jaar geleden beslisten de Verenigde Naties om historisch Palestina te verdelen in een Joodse en een Arabische staat. Waar kwam dit plan vandaan? En wat leverde het op?

Op 12 oktober 2017 kondigden Fatah en Hamas een verzoeningsakkoord aan. Is dit goed nieuws voor de Palestijnse burgers? En wat met de reactie van Israël? Brigitte Herremans geeft haar mening.

De Palestijnse Autoriteit treedt steeds repressiever op tegen kritische stemmen. Zo werd Issa Amro, coördinator van jongerenorganisatie Youth Against Settlements, op 4 september 2017 gearresteerd.

Expo 'Vreedzaam verzet'

Een tentoonstelling over mensen in Palestina en Israël die geweldloos opkomen voor verandering. Wil je graag de tentoonstelling in je buurt?  Ontleen hem gratis.

Contactpersonen

Julie Goditiabois
Julie Goditiabois
Beleidsmedewerker Israël en Palestina
julie.goditiabois [at] broederlijkdelen.be
0485 58 91 06
Toon Vrelust
Toon Vrelust
Programmaverantwoordelijke Burundi, Rwanda en Israël & Palestina
toon.vrelust [at] broederlijkdelen.be