U bent hier

Colombia

Vrede en een waardig leven op het platteland in Colombia. Dat is waar Broederlijk Delen met 14 lokale partnerorganisaties naar streeft.

Samen komen we op voor de rechten van de lokale bevolking en ondersteunen we hun eigen plannen.

Terugblik op een mooie campagne voor Colombia

De uitdagingen

De Colombianen snakken naar vrede. De burgeroorlog heeft diepe wonden geslagen in de samenleving. Het conflict maakte al honderdduizenden slachtoffers en miljoenen mensen zijn van hun land verdreven. Ondanks het vredesproces blijven gewapende groepen en het leger mensenrechten schenden terwijl ze strijden om de controle over grondgebied en grondstoffen.

In Colombia bezit 1% van de eigenaars ongeveer de helft van de landbouwgrond. Dat leidt tot armoede en voedt het conflict.

De mensenrechtensituatie blijft na 60 jaar nog steeds zorgwekkend. Echte vrede is pas mogelijk wanneer de diepere oorzaken worden aangepakt.

De regering kiest voor ontginning van grondstoffen en grootschalige landbouw als motor van de economie. Steeds meer gronden van boeren worden afgenomen door het grote geld van bedrijven.

Wat doet Broederlijk Delen?

We ondersteunen de plannen van boerenfamilies die in hun gemeenschappen willen blijven leven en de strijd aangaan voor een waardig leven. Velen kiezen voor een duurzaam alternatief: geen economie die gebaseerd is op winstbejag, maar wel op respect voor het leven en de natuur. We helpen hen op te komen voor hun rechten en te bouwen aan een vreedzame samenleving.

vissers in Colombia

Vissers in Colombia experimenteren met nieuwe technieken als antwoord op een snel veranderende omgeving.

Mijnbouw in Colombia

Partnerorganisatie CENSAT onderzoekt de impact van mijnbouw en komt op voor de rechten van gemeenschappen.

Debat over interculturaliteit in Colombia

In Colombia worden bruggen gebouwd tussen verschillende etnische groepen. De inzet is aangenaam samenleven en leren van elkaars projecten.

Nieuws en persberichten

Ondanks positieve ontwikkelingen in het vredesproces, woedt een nieuwe golf van politiek geweld in Colombia. 2017 wordt een cruciaal jaar om vrede op het terrein waar te maken.

In Colombia heeft het Congres unaniem het nieuwe vredesakkoord met de FARC goedgekeurd. De uitvoering van het akkoord kan nu formeel van start gaan. Een cruciale eerste stap voor duurzame vrede.

Op 12 november werd een nieuw vredesakkoord bekendgemaakt in Colombia. Broederlijk Delen hoopt dat de implementatie snel van start kan gaan.

Contactpersoon

Thomas Craenen
Thomas Craenen
Programmawerking Bolivia, Colombia en Peru
thomas.craenen [at] broederlijkdelen.be