U bent hier

Burkina Faso

Genoeg te eten en een waardig inkomen voor 115.000 boerenfamilies in het droge noorden van Burkina Faso. Dat is waar Broederlijk Delen met 8 lokale partnerorganisaties naar streeft. Samen werken we aan een vruchtbaar en leefbaar platteland. 

In 2017 ging de campagne van Broederlijk Delen over Burkina Faso.

Campagne 2017: Steun de boeren in Burkina Faso

De uitdagingen

Honger is een jaarlijks terugkerend probleem voor boeren in het droge noorden van Burkina Faso. De regio kampt met lange droogteperiodes, uitgeputte gronden en een wispelturig klimaat. En de overheid kijkt nauwelijks om naar de kleine boeren.

Burkina Faso, campagne, landbouw, woestijn, Koumbri

90% van de actieve bevolking in Burkina Faso werkt in de landbouw. De meeste boeren doen aan overlevingslandbouw in een moeilijk klimaat.

Burkina Faso, campagne, vrouwen, inspraak, microkredieten

Vrouwen doen het huishouden, zorgen voor de opvoeding van de kinderen, werken op het land en zorgen dat er eten op tafel komt. Toch hebben de mannen alles te zeggen. Die nemen de grote beslissingen. 

Burkina Faso, campagne, politiek, stad, Ouagadougou

Na 27 jaar op het politieke toneel, werd president Blaise Compaoré opzij geschoven door het Burkinese volk.

Wat doet Broederlijk Delen?

We ondersteunen de plannen van boeren die de strijd aangaan voor een waardig leven in hun gemeenschappen op het platteland. Velen kiezen voor kleinschalige biologische landbouw als antwoord op de moeilijke levensomstandigheden. Zo kunnen ze voldoende kwaliteitsvol voedsel produceren, én beschermen ze het milieu. We helpen hen zich te wapenen tegen gevolgen van klimaatverandering en op te komen voor hun rechten.

Salif, man uit Burkina Faso

Salif is boer en lid van de Unie van Naamgroepen in Koumbri. Samen met hun organisatie zijn deze boeren dertig jaar geleden een koppige strijd begonnen tegen de honger en de oprukkende woestijn.

Burkina Faso, campagne, gender, vrouwen, schaap, microkrediet

Voor een vrouw in Burkina Faso betekent een schaap extra inkomen door haar eigen activiteiten. Als je een vrouw helpt, help je een volledige familie. Broederlijk Delen helpt meer dan 1500 vrouwen.

Burkina Faso, campagne, ODJ, politiek, jongeren

Een (inter)nationaal regime dat de belangen en basisrechten van haar bevolking niet in acht neemt, dat zet enkele strijdlustige jongeren ertoe aan om ODJ op te richten.

Nieuws en persberichten

27 juni 2017 - Jongeren - Burkina Faso

André Tibiri was een grondlegger van ODJ, een Burkinese jongerenorganisatie die opkomt voor de rechten van de jeugd. Hij overleed op 24 mei 2017. Zijn medestrijders gedenken hem met een in memoriam.

De Burkinese bodem is rijk aan mineralen. Dat lokt kapers, voor wie alles moet wijken ... De jongerenorganisatie ODJ trekt met een karavaan van dorp naar dorp om kennis en bewustwording te brengen.  

Burkina Faso, Rim, ODJ, jongeren, democratie, mijnbouw, Renlac
06 juni 2017 - Jongeren - Campagne - Burkina Faso

Voor de tweede keer op rij organiseerde basisschool ’t Hofke van Thys een actie voor Broederlijk Delen, dit jaar in het teken van de ‘Stort regen’-campagne voor Burkina Faso.

Contactpersoon

Suzy Serneels
Suzy Serneels
Programmaverantwoordelijke Burkina Faso en Senegal
suzy.serneels [at] broederlijkdelen.be