Brigitte Herremans is sinds 2002 medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ze studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) en Internationale Politiek. Vanuit een rechtenbenadering doet ze beleidsbeïnvloeding en sensibilisering over het Israëlisch-Palestijns conflict. Het respect voor het internationaal recht loopt als een rode draad door haar werk rond Israël en de Palestijnse gebieden en de bredere regio.

Artikels van deze auteur

Op 6 december maakte president Trump bekend dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Wat betekent dit? Wat zijn de gevolgen voor de Palestijnen? En voor de internationale gemeenschap?

70 jaar geleden beslisten de Verenigde Naties om historisch Palestina te verdelen in een Joodse en een Arabische staat. Waar kwam dit plan vandaan? En wat leverde het op?

Op 12 oktober 2017 kondigden Fatah en Hamas een verzoeningsakkoord aan. Is dit goed nieuws voor de Palestijnse burgers? En wat met de reactie van Israël? Brigitte Herremans geeft haar mening.

De Palestijnse Autoriteit treedt steeds repressiever op tegen kritische stemmen. Zo werd Issa Amro, coördinator van jongerenorganisatie Youth Against Settlements, op 4 september 2017 gearresteerd.

Er is altijd verzet geweest in de Arabische landen, net als in alle politiestaten en dictaturen in de wereld. Verzet hoort nu eenmaal bij het leven.

Israëli’s stellen de bezetting steeds minder in vraag. Empathie voor Palestijnse slachtoffers van huisvernielingen en militaire operaties is uit den boze.

Exact 50 jaar geleden bezette Israël de Palestijnse gebieden. De onverzettelijke koers van de Israëlische regering brengt het land steeds dichter bij de afgrond.

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit. Israël versloeg de gecombineerde Arabische legers en veroverde het de Palestijnse gebieden, een kentering in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Het nieuwe boek ‘Israël & Palestina’ van Brigitte Herremans en Ludo Abicht werd voorgesteld in Gent. Als inleiding schetste Broederlijk Delen-directeur Lieve Herijgers onze visie op de kwestie.

Boekvoorstelling Brigitte Herremans en Ludo Abicht

De EU slaagt er niet in het vredesproces in het Midden-Oosten te versterken en de Palestijnse staatsopbouw te ondersteunen.

Vijf jaar na de start van de protesten verkeert het land in een uitzichtloze oorlog. Toch blijven burgers opkomen voor hun basisrechten.

Er is veel geweld in de Israëlisch-Palestijnse kwestie, toch is er ook plaats voor vreedzaam verzet. Palestijnen kiezen voor geweldloosheid en worden daarin gesteund door Israëlische activisten.

Vijf jaar na de Jasmijnrevolutie in Tunesië blikt Midden-Oostenspecialiste Brigitte Herremans terug op de actuele situatie in het Midden-Oosten.

Begin oktober brak een nieuwe spiraal van geweld uit in Israël en de Palestijnse gebieden. Hoe is de situatie nu? Een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de regio.

Onze kijk op de recente gebeurtenissen in Israël - Palestina.

Broederlijk Delen neemt het op voor de rechten van beide volkeren in Israël-Palestina. Vaak krijgen we vragen over onze werking en standpunten. In de Q&A zetten we enkele vragen op een rijtje.

Het verbaast niet dat het geweld in Israël en Palestina opnieuw opflakkert. Wat wel opzien baart is dat het vooral jongeren zijn die het voortouw nemen in het geweld.

Brigitte Herremans legt uit wat de oorzaak is van de golf van geweld die Israël en de Palestijnse gebieden overspoelt en wat er nodig is om de situatie te verbeteren.

Al Aqsa Moskee in Jeruzalem (archief)

Het aantreden van de nieuwe Israëlische regering in maart 2015 luidde een nieuwe fase in het Israëlisch-Palestijns conflict in.

09 juli 2015 - Syrië - Brigitte Herremans

Dat christenen uit Aleppo in België worden opgevangen, verdient onze waardering en steun. Alleen mogen we de achterliggende context niet uit het oog verliezen.

Een jaar geleden lanceerde het Israëlische leger de operatie ‘Protective Edge’ in de Gazastrook. Het conflict duurde 51 dagen en zorgde voor een nieuw dieptepunt. Hoe gaat het nu?

Breaking the Silence" maakte de getuigenissen openbaar van meer dan 60 officieren en soldaten die tijdens de zomer van 2014 deelnamen aan de militaire operatie "Protective Edge" in Gaza.

De overwinning van Benjamin Netanyahu bij de verkiezingen in maart 2015 heeft een keerzijde voor Israël: internationale afkeuring.

De laatste verkiezingen dateerden van 2013. Netanyahu hoopte op een nieuwe coalitie zonder de centrumpartijen. Op dinsdag 17 maart vinden de parlementsverkiezingen plaats.

Broederlijk Delen en Pax Christi willen vreedzame activisten in Syrië blijvende solidariteit betuigen. Daarnaast roepen we onze beleidsmakers op tot grondiger debat over het beleid in Irak en Syrië.

Deze week is het de vierde verjaardag van de protesten in Syrië. Wereldwijd brengen sympathisanten de verjaardag van de revolutie onder de aandacht, ook al is het revolutionaire vuur uitgedoofd.

n februari 2015 organiseerden Broederlijk Delen en Pax Christi samen met Oxfam Solidariteit en 11.11.11 een missie voor parlementsleden naar Israël en Palestina.

Ook al is het een bescheiden internationale speler, toch wil België een rol van belang spelen op de internationale scène. Het baseert zijn buitenlands beleid sterk op juridische en morele principes.

In tegenstelling tot Zweden, is België niet van plan om Palestina onmiddellijk te erkennen en zo het vredesproces een nieuwe dynamiek te geven. Een storm in een glas water dus?

Israëlisch premier Netanyahu haalde een belangrijke slag thuis in zijn strijd om Israël als Joodse staat te laten erkennen. Wat met de Palestijnse minderheid?

Pagina's