Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.

We gaan ook in gesprek met andere experts en staan stil bij de uitdagingen voor de internationale gemeenschap.

Deel 2 - woensdag 11 oktober: mensenrechtenverdedigers in Israël

Met Sarit Michaeli (B'Tselem), Wouter Vandenhole (Universiteit Antwerpen), Brigitte Herremans (Broederlijk Delen). 19u30 aan de Universiteit Antwerpen (zaal C.102 - Gebouw C, 1ste verdieping, Stadscampus, Prinsstraat 13). Vertaling Engels-Nederlands wordt voorzien.

Sarit Michaeli is de internationale beleidsmedewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Gedurende 12 jaar was ze de woordvoerder van de organisatie. Voorheen werkte ze als journaliste, grafisch vormgeefster en vertaalster en was ze zowel in Israël als internationaal actief in bewegingen voor sociale verandering. Enerzijds doet Sarit beleidswerk bij de diplomatieke gemeenschap en werkt ze met internationale ngo’s. Anderzijds documenteert ze ook betogingen op de Westelijke Jordaanoever, met bijzondere aandacht voor het misbruik van wapens door de Israëlische veiligheidsdiensten bij het bedwingen van menigtes.

Sarit ziet de situatie op het terrein somber in en werd zelf ook al het slachtoffer van geweld door het Israëlische leger. Ondanks de toenemende restricties, benadrukt ze dat Israëlische mensenrechtenverdedigers, in tegenstelling tot hun Palestijnse collega’s, hun werk - voorlopig - kunnen doen. 

Wouter Vandenhole (hoogleraar mensenrechten Universiteit Antwerpen) verzorgt de inleiding. Na het verhaal van Sarit volgt een panelgesprek in het gezelschap van Wouter Vandenhole en Brigitte Herremans van Broederlijk Delen.

'Kleine Helden' is een initiatief van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen. Toegang is gratis, maar graag vooraf inschrijven.

Schrijf in voor Kleine Helden - deel 2

Waar: 
Universiteit Antwerpen
Wanneer: 
11 oktober 2017 -
19:30 tot 21:30