Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.

We gaan ook in gesprek met andere experts en staan stil bij de uitdagingen voor de internationale gemeenschap.

Deel 1 - Maandag 9 oktober: mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen). 19u30, filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent. Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien.

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

Gustavo Illescas is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.

Omwille van zijn kritische verslaggeving over landconflicten kreeg Gustavo al meermaals bedreigingen. Hij was ook rechtstreekse getuige van talrijke mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Professor Eva Brems van de Universiteit Gent verzorgt de inleiding. Gustavo Illescas en Wies Willems van Broederlijk Delen gaan daarna in gesprek met het publiek, onder leiding van Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent).

'Kleine Helden' is een initiatief van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen. Toegang is gratis, maar graag vooraf inschrijven.

Schrijf in voor Kleine Helden - deel 1

 

Waar: 
Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3
Wanneer: 
9 oktober 2017 -
19:30 tot 21:30