Les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré

Na 27 jaar onbetwist leiderschap over Burkina Faso spraken president Blaise Compaoré en zijn regering op 21 oktober 2014 de wens uit om de grondwet aan te passen, zodat ze de macht zouden kunnen behouden. Dit leidde tot een golf van protest en bezwaren: straten werden geblokkeerd, vergaderingen en marsen werden georganiseerd.

Op 30 oktober, de dag dat de wet zou gestemd worden, bereikte de woede van de bevolking haar kookpunt. Miljoenen mensen namen in heel het land de straten in. In de hoofdstad Ouagadougou lag de macht op de straten: de Nationale Vergadering werd bestormd en daarna afgebrand.
Geconfronteerd met een woedende massa is er geen keuze meer. Op vrijdag 31 oktober valt het regime van Compaoré en verlaat de president het land.

 

Vanaf de eerste minuut word je als kijker meegenomen in dit turbulente verhaal.

 

De documentaire toont de laatste tien dagen van de revolutie in Burkina Faso. Vanaf de eerste minuut word je als kijker meegenomen in dit turbulente verhaal. Beelden van verzet en reacties van betrokkenen wisselen elkaar in sneltempo af.

De voorstelling wordt gevolgd door een gesprek met Ismaël Compaoré, die te gast is in Vlaanderen n.a.v. de campagne van Broederlijk Delen. Hij werkte als journalist mee aan de documentaire.

Praktische info

Deze voorstelling wordt georganiseerd door Verrekijkers Magazine.

Deze voorstelling is gratis.

Waar: 
Stadscampus Universiteit Antwerpen - Lokaal R007, Rodestraat 14, Antwerpen
Wanneer: 
23 maart 2017 - 19:00