Akkerland wordt jaar na jaar zeldzamer: jaarlijks verdwijnt maar liefst 12 miljoen hectare.
Bovendien heeft de big business sinds de financiële crisis van 2008 landbouwgrond ontdekt als een uitstekende investering. Want zoals Mark Twain ooit zei: "Buy land, they’re not making it anymore!"

De omvang en wijze van deze ontwikkelingen gaat soms het voorstellingsvermogen te boven: vlakten ter grootte van de helft van Europa worden opgekocht, waarna kleine boeren en de plaatselijke bevolking moeten wijken. Wat in de plaats komt is grootschalige, gestandaardiseerde monocultuur op maat van de agro-industrie in handen van superrijken. Die zich zo meteen van een royaal rendement op hun investeringen verzekerd zien dankzij geld voor – o ironie! – ontwikkelingshulp.

Kurt Langbein wijdt ons in in de wondere wereld van multinationals die grond leasen, investeerders die “de hemel op aarde gevonden hebben”, doldraaiende Eurolobbyisten en vijfsterrenhotels in Dubai.

Maar hij trok ook naar de betrokken gebieden om er te praten met werknemers, plaatselijke boeren en weggejaagde bevolking: hun verhaal over vernielde huizen, vernietigd regenwoud, intimidatie en exploitatie schetst een ronduit onthutsend portret van hedendaags kolonialisme.

Een must see voor iedereen die met de landbouw, eerlijke handel of onze planeet begaan is.

 

LAND GRABBING

Regie: Kurt Langbein & Christian Brüser
Oostenrijk 2015, 95 min.

 

Meer informatie en prijzen vind je op de website van Filmhuis Mechelen.

Een organisatie van Filmhuis Mechelen i.s.m. De Landgenoten, CSA oogsttuin Vlinderveld Zemst, Broederlijk Delen en VELT.

 

Waar: 
Auditorium van het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen
Wanneer: 
27 februari 2017 - 20:30